Velikonoční nadílka 🐣

Přihlášení

Máte zamlženo? 5 tipů proti mlžení brýlí při nošení roušky

Jakub Odcházel, DiS.

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Jakub Odcházel, DiS., Vedoucí sítě optik , dne 30. 1. 2022. Napsal/a Lentiamo

Obsah

Koronavirus s sebou přinesl řadu konkrétních omezení a předpisů. Jedním z nich je povinnost nosit obličejovou masku.

Ačkoli toto dočasné pravidlo může do určité míry pomoci infekci omezit, přináší s sebou také další problémy a to hlavně pro nositele brýlí. Jaký je největší z problémů? Zamlžená brýlová skla.

Otravný jev nenastane jen ve spojení s obličejovými maskami. Lidé, kteří nosí brýle, velmi dobře vědí, že změna z chladného prostředí na teplé, pití horkých nápojů, vroucí vody nebo otevření myčky, jogging a další sporty mohou vést k zamlžení brýlových čoček.

Požádali jsme proto naše zákazníky a optometristy aby nám poskytli tipy, jak zabránit zamlžení vašich brýlí, a to i při nošení roušky.

Jak a proč se vám zamlžují brýle?

Než vám předvedeme alternativy k brýlím během pandemie, ujasněme si, proč se zamlžené brýlové čočky vůbec vyskytují.

Zamlžování je způsobeno kondenzací. Vodní pára (např. z dechu, horkého čaje nebo vařící konvice s vodou) se ochladí, když se dotkne vašich brýlí. Studené čočky pak promění páru v kapalinu a vytvoří na vašich brýlových čočkách film, který uvidíte jako mlhu.

K tomuto procesu nedochází pouze při vstupu do teplé místnosti z chladu, ale také při nošení ochranné roušky.

Díky tomu je nošení brýlí v zimě ještě obtížnější, než obvykle. Zamlžené vidění však může mít i vážné následky. Je velmi riskantní například při obsluze strojů, nebo řízení auta se zamlženými brýlovými čočkami.

Tipy proti mlžení brýlí

1. Noste roušku správné velikosti

Především je důležité nosit dobře padnoucí masku. Důvodem je, že dobře přiléhající maska ​​umožňuje, aby se k brýlovým čočkám dostalo méně přebytečného vzduchu.

Rouška by měla správně padnout hlavně v oblasti nosu a zakrývat zbytek tváře. Naši optici doporučují zejména masku, která je vyztužena drátem v oblasti kolem nosu. Pokud si masku ušijete sami, můžete použít kus mědi nebo vázacího drátu.

" allowfullscreen>

2. Složte roušku tak, aby se brýle nezamlžovaly

  • Vezměte běžnou chirurgickou masku
  • Přeložte ji podélně uprostřed
  • Udělejte uzel na postranních gumičkách
  • Roušku znovu roztáhněte
  • Otočte rohy dovnitř
  • Nyní si roušku nasaďte. Vytvarujte nos tak, aby rouška ​​těsně přiléhala k vaší tváři
jak složit roušku

3. Použijte sprej nebo gel proti zamlžení

Další metodou, jak zabránit zamlžení, je použití spreje nebo gelu proti zamlžování brýlí. Ten se jednoduše nastříká nebo nanese na brýlová skla a poté se odstraní měkkým bavlněným hadříkem a voilà, vaše brýle už se při příštím nákupu nebo chůzi nebudou mlžit.

Mimochodem – víte, jak své brýle vyčistit správně?

Čištění brýlí – co nedělat

  • NEPOUŽÍVEJTE k čištění brýlí košili nebo jiný kus oblečení, zvláště když jsou čočky suché. To může čočky vašich brýlí poškrábat.
  • NEPOUŽÍVEJTE sliny k namočení brýlových čoček.
  • NEPOUŽÍVEJTE u brýlí čisticí prostředky na sklo ani povrchy pro domácnost. Tyto produkty obsahují přísady, které mohou poškodit brýlové čočky a povrchové úpravy, například antireflexní vrstvu.
  • NEPOUŽÍVEJTE papírové ručníky, ubrousky, ubrousky ani toaletní papír k čištění brýlových čoček. Mohou poškrábat nebo zanést čočky nebo je nechat plné vláken.

4. Naneste na vaše brýle povrchovou úpravu

Vyčistěte své brýle hadříkem z mikrovlákna impregnovaným látkou proti mlžení

 

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak udržet vaše čočky trvale čisté a bez zamlžování, je použití speciální povrchové úpravy na brýlové čočky.

Pro optimální funkčnost doporučujeme hadřík z mikrovláken prodávaný s brýlemi. Pokud si potřebujete koupit nový, podívejte se na čistící hadřík na brýle Lentiamo.

Ideální by bylo zakoupit si speciální hadřík z mikrovlákna, určený pro čištění a odmlžení brýlových čoček. Toto mikrovlákno je impregnováno speciální látkou proti zamlžení. Tkanina v kombinaci s brýlovými čočkami poskytuje vynikající účinek proti zamlžování, když se každý den aplikuje na vaše brýlové čočky. Po třech měsících se doporučuje vyměnit starý hadřík za nový.

5. Použijte mýdlo nebo pěnu na holení

Zabraňte mlžení brýlí mýdlem nebo holicí pěnou

 

Ano, i tyto dva běžné domácí prostředky mohou poskytnout krátkodobou úlevu!

Jednoduše si vezměte tekuté mýdlo, naneste malé množství ve tvaru kříže na vaše brýlové čočky a rozprostřete jej přes přední a zadní stranu skel mikrovláknem nebo flanelovým hadříkem. Tím se vytvoří vrstva, která pomůže proti mlžení brýlí.

Ale největším zachráncem je holicí pěna. Nejprve naneste holicí pěnu po obou stranách brýlových skel. Poté holicí pěnu pečlivě opláchněte teplou vodou. Tento postup je jednoduchým způsobem, jak zabránit zamlžení čoček, a to i při sportovních aktivitách a jiných extrémních situacích. A pomůže i teď, když nosíte obličejovou masku!

Poslední profesionální tip: Holíci pěnu můžete také použít k vyčištění koupelnového zrcadla ;)

6. Noste kontaktní čočky!

Jednoduchým řešením je nosit kontaktní čočky. I v době koronaviru je to velmi bezpečná a čistá alternativa k brýlím. V Lentiamo jsme již vyzkoušeli spoustu tipů, které se mezi lidmi šíří, nebo kolují po internetu. Zjistili jsme, že dočasná výměna brýlí za kontaktní čočky je nejúčinnější a zřejmě vám nabídne nejlepší vizuální výkon, aniž byste se museli namáhat.

Vědci nemohli najít žádný důkaz, že nošení kontaktních čoček představuje riziko pro lidi, kteří je nosí. Protože jsou kontaktní čočky vyráběny za nejpřísnějších bezpečnostních opatření a baleny ve sterilních blistrech, jsou bezpečné i během pandemie. Jen se ujistěte, že se nikdy nedotknete očí nebo čoček neumytýma rukama!

S kontaktními čočkami se problému zamlženého vidění zbavíte jednou provždy. Ale nejen to. Denní jednorázové čočky jsou mimořádně hygienickou a čistou vizuální pomůckou. Jsou vyjmuty ze 100% sterilního blistru kdykoli je potřebujete, nasazeny do oka a na konci dne vyjmuty a zlikvidovány. Díky této pravidelné výměně se na čočce nemohou usazovat a množit prakticky žádné bakterie.

Jak přejít z dioptrických brýlí na kontaktní čočky?

Pokud uvažujete o přechodu na kontaktní čočky, ale v minulosti jste čočky nikdy nenosili, bude nutné navštívit svého očního lékaře nebo oční optiku, kde vám změří potřebné parametry. Kromě dioptrie je pro čočky nutné znát své zakřivení a průměr oka. Dle těchto parametrů vám pak oční specialista vybere vhodné čočky a nejlépe po skončení vyšetření poskytne zkušební pár čoček, abyste měli jistotu, že vám čočky budou vyhovovat nejen svými parametry, ale také materiálem čoček, který je u každé značky jiný.

Pokud jste čočky již v minulosti nosili a znáte své zakřivení, průměr a nejlépe i vhodnou značku, ale nejste si jistí dioptrií, pak můžete porovnat své parametry pro brýle s těmi, které byste měli potřebovat u kontaktních čoček. Pamatujte však, že korekce určená pouze na základě převodu dioptrií z brýlí, nemusí být dokonalá a při výběru nových čoček či potřebě nové korekce je vždy lepší navštívit odborníka, který vaše oči vyšetří a změří správné hodnoty.

Převodník dioptrií

 

Upozornění: U nižších dioptrií mohou být dioptrie u brýlí a kontaktních čoček stejné. Hodnoty se začínají lišit většinou až od dioptrie +/- 3,50. Pamatujte, že brýle jsou dále od očí než kontaktní čočky. U vyšších dioptrií proto optometristé používají takzvané převodní tabulky, které určují, nakolik dioptrie na brýlích odpovídá dioptrii na kontaktních čočkách. + 4,50 dioptrií v brýlových čočkách znamená +4,75 v kontaktních čočkách, –9,00 dioptrií v brýlích znamená –8,00 v kontaktních čočkách. Tip: Konverzní tabulky nejsou všemocné – z praxe víme, že se jedná o orientační hodnoty. Obzvláště důležitá je takzvaná subjektivní refrakce při očním vyšetření.

Nemůžete najít svůj předpis na brýle? Žádný problém. Jednoduše si domluvte schůzku se svým oftalmologem nebo optometristou a nechejte si otestovat zrak. Rádi vás přivítáme v naší optice Lentiamo v Praze nebo v optice v Brně.

Jakmile zjistíte své parametry, je čas najít vhodné kontaktní čočky. V první řadě je samozřejmě nutné se ujistit, že jste vybrali čočky, které nabízí optimální vidění a pohodlný vizuální zážitek. Podobně byste měli při výběru správné kontaktní čočky vzít v úvahu své citlivé nebo suché oči.

Nevíte, které čočky vybrat? Podívejte se na zkušební balení čoček Lenjoy 1 Day Comfort. Vysoce kvalitní čočky kombinují ohromující vizuální výkon, dlouhotrvající pohodlí a optimální zdraví očí. Díky biologicky kompatibilní hydratační technologii, protiskluzovému povrchu, UV ochraně a světle modrému odstínu pro snazší manipulaci, jsou čočky Lenjoy 1 Day Comfort skvělou volbou pro začátečníky i pokročilé uživatele.

Jak správně aplikovat kontaktní čočky?

Vybrali jste si kontaktní čočky a objednali jste si balíček podle své korekce? Skvělé! Pak zbývá ještě jedna věc: Naučte se, jak správně nasadit kontaktní čočky.

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty