Velikonoční nadílka 🐣

Přihlášení

8 tipů proti unaveným očím

Napsal/a Lentiamo dne 4. 3. 2023

Namáhání očí a jejich únava jsou problémem, který v současnosti postihuje mnoho lidí. Mnoho z nás musí trávit mnoho hodin denně zíráním na digitální obrazovky v práci, aniž bychom své oči chránili od jasu, což může být pro naše oči velmi škodlivé.

Unavené oči a namáhání očí mohou vést k bolestem hlavy, které přetrvávají dlouho po opuštění kanceláře. Přílišná námaha může také vyvolat pocit mravenčení v sítnici a dokonce vést ke křečím obličeje. Dalším příznakem je syndrom počítačového vidění, také známý jako digitální únava zraku. Všechny tyto příznaky jsou výsledkem únavy způsobené zíráním na obrazovku několik hodin v řadě.

Obsah

Co způsobuje unavené oči?

Oční únava je způsobena několika faktory souvisejícími s fungováním digitální obrazovky.

  • Jas: Představte si, že se několik hodin díváte na žárovku, spoustu dní v řadě. Je to podobné, jako když musíte každý den trávit mnoho hodin před počítačem.
  • Modré světlo: Modré světlo je všeobecně považováno za velmi škodlivé. Může dopomoci k některým očním onemocněním, například makulární degeneraci.  Abyste zabránili vniknutí modrého světla do očí, je dobré si pořídit brýle přizpůsobené pro práci s počítačem.
  • Koncentrace Únava očí není způsobena samotnou obrazovkou, ale jejím sledováním. Na konci náročného dne je přirozené cítit napětí ve vašich očích. Stejný pocit můžete mít například po několika hodinách jízdy. Proto byste měli dělat pravidelné přestávky, jak při jízdě, tak i při práci.
  • Záblesky: Blikající světlo je obvykle důsledkem surfováním po internetu. Přechod z bílé barvy textového dokumentu do často tmavších nebo barevných odstínů webové stránky vytváří kontrast, který může způsobit napětí ve vašich očích.
 
unaveným očím

Co může pomoct proti unaveným očím?

Počítačové brýle

Počítačové brýle či brýle proti modrému světlu blokují škodlivé modré světlo vyzařované počítači, tablety a smartphony, aby modré vlny nemohly zasáhnout vaše oči. Pomocí brýlí s filtrem modrého světla zabráníte tomu, aby vaše oči byly unavené a suché po dlouhém dni před obrazovkou. Počítačové brýle mohou také zlepšit váš spánek, snížit bolesti hlavy a dokonce pomoci proti rozvoji krátkozrakosti.

 

Prohlédněte si celou nabídku počítačových brýlích od značky Meller nebo si přečtěte více o tom, jak brýle na počítač fungují. Pokud hledáte další modely, doporučujeme prohlédnout si nabídku brýlí na počítač Ray-Ban.

Správné nastavení počítače

V nastavení počítače můžete aktivovat takzvané noční zobrazení. Noční režim změní barvu obrazovky na mírně oranžový odstín a odfiltruje spoustu modrého světla. Dalším krokem je nastavení osvětlení obrazovky. To by mělo být sníženo, zejména pokud sedíte v temné místnosti. Jas obrazovky můžete snížit také v případě, že je obrazovka zasažena světelným zdrojem, a proto nepotřebuje tak silné vlastní podsvícení.

Oční kapky

Oční kapky lze použít k léčbě unavených a podrážděných očí. Protože unavené oči nevytvářejí dostatek slzné tekutiny, oční kapky pro ně mohou být úlevou. Máte-li však jakékoli pochybnosti při jejich použití, postupujte podle pokynů v příbalovém letáku nebo se před jejich použitím obraťte na svého očního lékaře.

Plátky okurky

Klasická a osvědčená metoda je ochlazení víček plátky okurky. Vyjměte čerstvou okurku z lednice, nakrájejte dva tenké plátky a položte je na oční víčka. Plátky okurky nechte působit asi 10 minut. Okurka má chladivý, ale také zvlhčující účinek a to je přesně to, co unavené oči potřebují.

Čajové sáčky

Pokud nemáte po ruce čerstvou okurku, můžete použít čajové sáčky. Heřmánek je vynikající volbou. Uvařte pár šálků a nechte čajové sáčky vychladnout v lednici. Poté je na deset minut položte na zavřená víčka.

Studené lžíce

Své unavené a podrážděné oči můžete léčit také chladnými lžičkami. Vložte dvě lžíce do lednice na půl hodiny. Studený kov způsobí, že se vaše oteklé oči zklidní. Nikdy ale nedávejte lžíce do mrazničky! Citlivá kůže kolem očí by se spálila.

Oční masáž

Masáž může také přinést úlevu. Jemně a opatrně poklepejte oční oblast prsty. Můžete také použít noční krém nebo gel. Kůže kolem očí je velmi tenká a citlivá, proto je důležité masírovat opatrně.

Oční jóga

Vynikajících výsledků lze dosáhnout také pomocí oční jógy. Pokud provádíte několik cvičení každý den, posílíte jemné svaly očí.

 

Máte nějaké další tipy, které by mohly být užitečné? Napište je do komentářů!

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

  • Tereza M.

    Už jste vyzkoušeli Ocutein Sensitive? To jsou skvělé kapky!! kdykoliv mám jakkýkoliv problém s očima, kápnu si jednu kapičku do každého oka a mám klid. nedám na ně dopustit!

    Odpovědět
    • Eva
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, děkuji za Váš komentář. Jsme moc rádi, že jste s očními
      kapkami spokojená.


      Odpovědět

Údaje označené * jsou povinné

Nejprodávanější produkty