Velikonoční nadílka 🐣

Přihlášení

Test zraku doma: Vyzkoušejte Snellenův test zdarma

Obsah

Světová zdravotnická organizace zveřejnila v říjnu 2018 nové statistiky týkající se vad zraku. Odhaduje se, že po celém světe žije 1,3 miliardy lidí, kteří mají problémy s viděním. Co se vidění na dálku týče, 188 miliónů lidí má lehkou vadu zraku, 217 miliónů střední a 36 miliónů lidí je slepých.1

Vision impairment worldwide
 

Takové velké množství lidí potřebuje kontaktní čočky nebo brýle pro to, aby dobře viděli. Ale jak poznat, kdy brýle opravdu potřebujete? Jak přeměřit zrak?

Monoyerova tabule

Monoyer Eye Chart K měření zraku je potřeba test. První vynálezce decimálního očního testu byl Ferdinand Monoyer. Tento francouzský oftalmolog vytvořil v roce1872 slavnou Monoyerovu tabuli a vynalezl tak jednotku měření optické mohutnosti čočky, které se říká dioptrie. Každý řádek písmen různých velikostí představuje jinou dioptrii – jednotku, která je používána dodnes.

Dioptrie je jednotka optické mohutnosti čočky nebo zakřiveného zrcadla, která se rovná reciproční hodnotě ohniskové vzdálenosti měřené v metrech (1/metr). Jedná se tedy o jednotku reciproční vzdálenosti. Například čočka s optickou mohutností 3 dioptrie má reciproční vzdálenost 1/3 metru. Optická mohutnost lidského oka je 58 D.

Zajímavost: Monoyer zakomponoval do tabule svoje jméno. Pokud budete číst písmena odzdola a přeskočíte nejspodnější řádek, písmena na levé straně tvoří slovo Monoyer a písmena na straně pravé slovo Ferdinand. Všimli jste si?2

Snellenova tabule

Brzy po Monoyerovi zveřejnil svůj oční test také nizozemský lékař Herman Snellen, který přišel s podobnou tabulí. První verze používala abstraktní symboly, které byly následně nahrazeny písmeny. Na rozdíl od předešlé verze má tato tabule největší písmena nahoře.3

Tabule je tvořena deseti řádky velkých písmen, přičemž ta největší jsou nahoře. Velikost písmen se postupně zmenšuje, takže na každém dalším řádku je více písmen.4

Snellenova tabule se k měření zraku používá dodnes. Během prohlídky vás oční lékař vybídne, abyste přečetli ta nejmenší písmena, která jsou pro vás ještě čitelná. Pokud dokážete přečíst i nejspodnější řádek, znamená to, že vidíte velmi dobře.

Nenašli jste, co jste hledali?

Naše nabídka dioptrických brýlí je široká. Přesvědčte se!

Zobrazit nabídku dioptrických brýlí

Otestujte se doma

Pokud chcete zjistit, jestli potřebujete brýle, měli byste si zajít k očnímu lékaři a požádat ho, ať vám změří zrak. Pokud si chcete zrak otestovat doma, můžete si před návštěvou oftalmologa snadno vyzkoušet Snellenův test.

Test, který tu představujeme, vám může pomoct otestovat krátkozrakost, která je důvodem rozostřeného vidění na dálku. Test je velmi užitečný zejména u diagnostikování krátkozrakosti u dětí.

Dalekozrakost, astigmatismum nebo další oční vady mohou být přeměřeny pomocí naší tabule. Pouze důkladná lékařská prohlídka u akreditovaného očního specialisty určí, jestli jsou vaše oči zdravé a zda vidíte, jak nejlépe to jde.

Pravidla Snellenovy tabule

Pro největší možnou přesnost požádejte někoho, aby vám s testováním pomohl.

  • 1) Umístěte tabuli na zeď do vzdálenosti šesti metrů.
  • 2) Zakryjte si jedno oko a nahlas přečtěte písmena na tabuli.
  • 3) Začněte nahoře a postupujte dolů.
  • 4) Zopakujte vše s druhým okem a poté s oběma očima otevřenýma.
  • 5) Řádek s nejmenšími písmeny, která jste dokázali správně přečíst, určí ostrost vidění nezakrytého oka.

Přijde vám, že nevidíte nejlépe? Objednejte se na měření zraku do optiky v Praze nebo v Brně. Naši kvalifikovaní optometristé otestují váš zrak a případně poradí vhodnou korekci. Navštívit můžete optiku v Praze nebo v Brně.

Jak rozumět výsledkům

Výsledek čtení určí kvalitu vašeho zraku, vyjádřených ve zlomku. Zlomky jsou vidět vlevo u každého řádku a určují, jak dobře vidíte. Pokud například jasně vidíte písmena až do pátého řádku, hodnota vašeho zraku bude určena v hodnotě 20/40. Pokud dokážete přečíst i sedmý řádek, hodnota vašeho zraku bude 20/25. Hodnoty jsou udávány ve stopách, americké jednotce délky. Jedna stopa má přibližně 30 centimetrů.

20/20: Hodnota zraku 20/20 znamená, že vidíte řádek písmen ze vzdálenosti 20 stop/6.09 metrů stejně dobře, jako lidé s normálním zrakem ze vzdálenosti 20 stop – 6.09 metrů – což znamená, že máte perfektní zrak.

20/40: Hodnota zraku 20/40 znamená, že vidíte řádek písmen ze vzdálenosti 20 stop/6.09 metrů stejně dobře, jako lidé s normálním zrakem ze vzdálenosti 40 stop – 12.2 metrů.

Monoyerova tabule
 

1Světová zdravotnická organizace 2Independent 3Express 4Very Well Health

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

  • Lubor K.

    Dobrý den, nemá být ta velikost největšího písmene 88 m při čtení ze vzdálenosti 6 m a ne 3 m, jak je v článku uvedeno? Právě při velikosti 88 m je výška nejmenších písmen (20/20) cca 8,8 mm, jejichž přečtení ze vzdálenosti 6 m se jinde uvádí jako kritérium pro dobrý zrak. Děkuji za jakoukoliv odpověď.

    Odpovědět
    • Klára
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, Lubore,

      děkujeme za komentář.

      Jak už vám odpovídali naši optici, opravdu je potřeba tabulku umístit do vzdálenosti 6 m.

      Informaci jsme v článku opravili.

      Přejeme Vám krásný den.

      Odpovědět
  • Jan R.

    Tento test je k ničemu, protože nikde není psáno, jak velká tabule a písmena na ní mají být. Na každém monitoru je tabule jinak velká.

    Odpovědět
    • Radek
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, Jane.

      Náš test je pouze orientační, skutečnou vadu zraku a její správnou korekci může potvrdit a navrhnout pouze oční specialista na základě vyšetření v ordinaci.

      Máte v pravdu v tom, že nejen tabule ale všechny obrázky nebo text se zobrazují různě velké na různě velkých obrazovkách různých zařízení. Jelikož ale existuje téměř nepřeberné množství velikostí, není možné abychom nabídli správně velkou tabuli pro každé zařízení zvlášť a tak vycházíme ze standardních rozměrů obrazovky standardního osobního počítače nebo notebooku.

      Děkujeme za pochopení a přejeme Vám krásný den.

      Odpovědět
      • Jan R.

        Rozumím, ale kdybyste napsali, jak vysoké má být například to velké písmo E, aby test byl směrodatný, tak by si to pak každý mohl zazoomovat podle potřeby.

        Odpovědět
        • Radek
          Lentiamo.cz

          Dobrý den, Jane.

          Ideální velikost úvodního písmene by měla být 88 mm.

          Přejeme Vám krásný den.

          Odpovědět

Údaje označené * jsou povinné

Nejprodávanější produkty