Slevy na sportovní sluneční brýle 🔥

Přihlášení

Cukání očí: Příčiny a jak ho zastavit

Jakub Odcházel, DiS.

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Jakub Odcházel, DiS., Vedoucí sítě optik , dne 8. 2. 2024. Napsal/a Lentiamo

Obsah

Co je cukání v oku

Cukání v oku jsou dobrovolné stahy svalů víček pravého nebo levého oka. Obvykle se týká vždy jen jednoho oka. Může postihovat horní i dolní víčka. Jen velmi vzácně se záškub týká obou očí současně.

Tento stav je také znám jako myokymie, blefarospasmus, falešné fibrilace nebo myoklonie očních víček.

Čtěte dále pro více informacích o různých typech cukání v oku, nejčastějších příčinách a získali rady od odborníků z Lentiamo.

Jak normální je cukání v oku?

Cukání očních víček jsou většinou neškodné. Obvykle není známkou ničeho vážného nebo zdravotního problému. Záškuby očí nebo mírné křeče očních víček jsou velmi časté a někdy se vyskytnou u většiny lidí.

Obecně se jedná o dočasné potíže, které nevyžadují lékařský zákrok. V některých případech však může souviset s očními onemocněními, jako je zánět spojivek, blefaritida, glaukom nebo oděrky rohovky. Ve vzácných případech může signalizovat závažnější onemocnění, jako je roztroušená skleróza, epilepsie, Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba, virová encefalitida nebo vystavení toxickým látkám. Takové případy jsou naštěstí vzácné.

Typy tiků očí

Myokymie - přetrvávající a jemné tiky, které postihují především spodní víčko. Jedná se o nejčastější typ cukání v oku. Obvykle je dočasný a odezní bez léčby.

Benigní esenciální blefarospasmus - vyznačuje se výskytem abnormálního mrkání nebo křečí očních víček. Typicky se tento stav projevuje oboustranně. Jedná se o vzácnou neurologickou poruchu.

Hemifaciální spasmus - nervosvalová porucha, která se projevuje opakovanými a mimovolními stahy obličejových svalů na jedné straně obličeje. Jedná se o závažnější stav, který může vyžadovat lékařskou pomoc.

Příznaky spojené s cukáním v oku

Obvyklými příznaky jsou opakované mrkání, pocit pulzující zornice, záškuby nebo třepotání víčka levého nebo pravého oka. Někdy je nepříjemný pocit doprovázen také rozmazaným viděním, pocitem cizího tělesa v oku, citlivostí na světlo a podrážděním oka.

osoba s únavou očí

Mezi běžné příznaky tiků očí patří:

  • Pocit cizího tělesa v oku
  • Únava očí
  • Lakrimace
  • Suché oko
  • Červené oko
  • Rozmazané vidění
  • Snížená zraková ostrost
  • Fotofobie
  • Napětí nebo bolest očí

Proč mi cuká v oku?

Cukání očí a záškuby očních víček jsou obvykle idiopatické, což znamená, že se jedná o dočasné poruchy neznámého původu. Existuje však několik běžných spouštěčů, které jsou se záškuby očí poměrně často spojeny. Nejčastější příčinou je stres, kdy se tělo snaží zvládnout nervové napětí. Se záškuby očí je také často spojován nedostatek vitaminu B12, draslíku a hořčíku . Při nedostatku těchto látek se častěji objevují svalové křeče, křeče v různých částech těla a únava.

 

Časté příčiny tiků očí:

  • Špatně zvládnutý psychofyzický stres
  • Poruchy zraku, pokud nejsou správně korigovány
  • Nadměrná únava nebo namáhání očí
  • Nedostatek spánku nebo dlouhá období nespavosti
  • Dlouhodobé užívání některých léků
  • Znečištění, vítr
  • Špatná strava a nedostatky ve výživě
  • Suché oči, někdy související s kontaktními čočkami.
  • Kofein, kouření, alkohol a jiné stimulanty
  • Podráždění rohovky, nedávný zánět spojivek, alergie

Jak zastavit cukání v oku?

Obvykle stačí identifikovat a odstranit příčiny cukání v oku nebo se omezit některé zlozvyky, abyste se zbavili tohoto nepříjemného pocitu.

Nechte oko odpočinout

Hlavní příčinou třesu víček je napětí v očích. Vyvarujte se trávení příliš dlouhého času před digitálními obrazovkami a každých 20 minut si dělejte přestávky, abyste odpočinuli svému zraku. Ke snížení namáhání očí může pomoci také nošení brýlí proti modrému světlu. Pokud vás čtení stojí příliš mnoho úsilí, může to být způsobeno tím, že je třeba aktualizovat váš předpis z vyšetření očí. V neposlední řadě nezapomeňte nosit sluneční brýle když trávíte čas venku, protože UV záření může také způsobovat únavu očí.

Snižte stres a zlepšete spánek

Stres a únava jsou často příčinou cukání v oku. Bylo zjištěno, že zlepšení kvality a kvantity spánku, zpomalení každodenního tempa nebo zapojení se do praktik, jako je meditace, jóga a další relaxační techniky, je účinné.

Jezte zdravě

Méně kofeinu, alkoholu a jiných stimulantů může pomoci proti záškubům očí. Tyto látky mohou nadměrně dráždit nervový systém a vyvolávat tak křeče očních víček. Ovoce, ořechy a zelenina jsou vynikajícími zdroji vitamínů a minerálů. Větší příjem vitaminu B12, hořčíku, draslíku a omega-3 může pomoci snížit zánět a svalové napětí. Pokud konzumace zdravějších potravin nestačí, může vám lékař předepsat vhodné doplňky stravy, které pomohou proti případnému nedostatku.

Oční cvičení a masáž

Protože tiky v očích jsou často způsobeny svalovým napětím, je dobrou metodou věnovat několik minut denně cvičení a masážím očí. Následující postup můžete vyzkoušet celý, nebo jen některé z níže popsaných kroků.

  1. Zahřátí: Začněte intenzivním třením dlaní o sebe, dokud nebudou teplé. Poté jemně přiložte teplé dlaně na zavřené oči a nechte teplo proniknout dovnitř. Tato zahřívací technika pomáhá uvolnit oční svaly a připravuje je na následující cvičení.
  2. Mrkání: Pomáhá hydratovat oči a snižovat jejich suchost. Pohodlně se posaďte a 20 sekund rychle mrkejte, přičemž dbejte na to, aby se oči při každém mrknutí zcela zavřely. Poté nechte oči 20 sekund zavřené a nechte je odpočinout.
  3. Koulení očí: Zlepšuje pružnost očních svalů a zlepšuje krevní oběh. Začněte tím, že se budete dívat přímo před sebe a pomalu kutálíte očima ve směru hodinových ručiček. Dokončete celý kruh, pak směr otočte a přetáčejte oči proti směru hodinových ručiček.
  4. Přesun pozornosti: Pomáhá zlepšit koordinaci a flexibilitu očí. Vyberte si předmět na délku paže a několik sekund se na něj soustřeďte. Poté přesuňte pohled na objekt v dálce a nechte oči, aby se přizpůsobily. Střídejte blízké a vzdálené předměty a na každý z nich se zaměřte na několik sekund.
  5. Masáž: Slouží k uvolnění svalového napětí, zlepšení krevního oběhu a podpoře relaxace. Krouživými pohyby masírujte spánky nebo konečky prstů jemně masírujte od stran nosu směrem ke spánkům.

Hydratace očí a těla

Cukání v očích může zmírnit také udržování přiměřené hydratace. Ke zmírnění suchosti očí lze použít lubrikační oční kapky. Existují také specifické oční kapky, které můžete používat s kontaktními čočkami. A nezapomeňte, že pít více vody během dne pomůže jak proti suchému oku, tak proti záškubům očí.

Kdy navštívit lékaře

Cukání v očích se stává závažným problémem jen výjimečně. Pokud se ptáte, kdy se máte obávat záškubů očí, neexistuje jednoznačná odpověď. Lékaři se shodují, že se může vyplatit zajít na vyšetření, pokud nepříjemné pocity přetrvávají s hojnou frekvencí déle než jeden měsíc nebo pokud se týkají obou očí současně.

Dalšími příznaky, které je třeba sledovat, jsou: pokud jsou pravidelné lehké křeče často doprovázeny dalšími příznaky, například třesem v jiných částech obličeje nebo těla. Klesající oční víčko nebo úplné uzavření víčka, stejně jako přetrvávající otok nebo abnormální výtok.

Výskyt těchto příznaků nemusí nutně znamenat, že se jedná o závažný problém, ale je vhodné vyhledat očního lékaře, který provede příslušná vyšetření a stanoví diagnózu. Odborník může stanovit diagnózu během očního vyšetření.

Závěrem od optometristy Lentiamo

O své postřehy k této problematice se podělila specialistka z Lentiamo Bc. Eliška Malinová:

Ve své praxi optometristy jsem si uvědomila, že oční myokymie neboli záškuby očí jsou společnou zkušeností, která přesahuje různé věkové kategorie. Je to projev toho, že naše oči mohou odrážet stres a napětí našeho života. Moje rada pacientům s tímto problémem zní: dbejte na dostatek kvalitního spánku, dodržujte pitný režim, doplňujte tělu nezbytné vitaminy a minerály a snažte se snížit hladinu stresu. V případě, že celý den pracujete s počítačem nebo mobilními zařízeními, pořiďte si ochranné brýle s filtrem proti modrému světlu. Obvykle tento problém po několika dnech až týdnech sám odezní. Pokud problém přetrvává déle než 1 měsíc, navštivte očního lékaře.

Zdroje

1. Brigham and Women’s Hospital, Eye Twitching
2. National Library of Medicine, Eyelid Myokymia

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty