Slevy na sportovní sluneční brýle 🔥

Přihlášení

Jak správně používat oční kapky

Jakub Odcházel, DiS.

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Jakub Odcházel, DiS., Vedoucí sítě optik , dne 25. 8. 2023. Napsal/a Lentiamo

Obsah

Mnoho lidí pravidelně používá volně prodejné oční kapky, které zmírňují suchost očí, snižují zarudnutí nebo zklidňují podráždění. Jiným mohou být předepsány léčivé kapky k léčbě glaukomu nebo na podporu hojení po očních operacích.

Bez ohledu na důvod je důležité používat oční kapky správně, aby správně účinkovali. Optici společnosti Lentiamo vytvořili průvodce, který vám pomůže používat oční kapky tak, abyste viděli a cítili se lépe! Níže naleznete návod krok za krokem a užitečné triky k aplikaci očních kapek. Jdeme na to!

Co potřebujete

Existuje mnoho oblíbených očních kapek, které řeší různé potíže. Bez ohledu na to, jaký typ používáte, potřebujete jen několik pomůcek. Připravte si oční kapky, návod k použití z balení a čistý hadřík nebo kapesník kterým setřete přebytečné kapky. Je to tak snadné.

Jak aplikovat oční kapky

osoba aplikující oční kapky

Před aplikací očních kapek si připravte pomůcky a návod. Důkladně si umyjte ruce vodou a mýdlem a osušte je čistým ručníkem, který nepouští vlákna. Jemně protřepejte lahvičku podle pokynů očního lékaře nebo výrobce, aby se oční kapky promíchaly.

Až budete připraveni, postupujte podle následujících kroků:

  1. Zakloňte hlavu a podívejte se nahoru.
  2. Jednou rukou jemně stáhněte dolní víčko dolů, abyste vytvořili „kapsu" pro oční kapky.
  3. Pomalu vytlačte předepsaný nebo doporučený počet kapek do kapsy.
  4. Uvolněte spodní víčko a opatrně zavřete oko.
  5. Podle pokynů několikrát zamrkejte, aby se oční kapky rovnoměrně rozprostřely po oku.
Poznámka: Váš oční specialista vám může doporučit, abyste po podání očních kapek nemrkali. Místo toho vám může říci, abyste asi jednu minutu drželi oko zavřené a  jemně tlačili na vnitřní koutek oka (v blízkosti nosu). To umožní správné vstřebání některých kapek.

Pokud používáte různé typy očních kapek pro různé situace, počkejte mezi jednotlivými nakapáními pět minut nebo více. Nejlepší doporučení na konkrétní kapky vám však poskytne váš oční specialista. Nezapomeňte se s ním poradit v případě jakýchkoli dotazů.

Co dělat, když máte potíže s aplikací očních kapek

S trochou cviku a trpělivosti je aplikace očních kapek mnohem snazší. Trik spočívá v nalezení pozice a postupu, který pro vás funguje nejlépe. Pokud dodržujete správné hygienické návyky, existuje řada způsobů, jak si používání očních kapek usnadnit.

Pokud se vám aplikace ze začátku hned nedaří, dejte si přestávku nebo vyzkoušejte některé z následujících tipů!

Změňte pozici

Pokud nejste schopni vsedě zaklonit hlavu dostatečně dozadu, zkuste si kapky aplikovat vleže. To vám pomůže dostat lahvičku do správného úhlu. Dbejte jen na to, abyste ji při zaujímání polohy neznečistili. 

Použijte zrcadlo

Můžete se také zkusit postavit vedle zrcadla. To vám pomůže vidět, kam kapky směřují a usnadní vám to nasměrování lahvičky do vnitřního koutku oka.

Použijte nedominantní ruku

Pokud jste toho schopni, používejte k vkápnutí očních kapek nedominantní ruku. Dominantní rukou stáhněte dolní víčko dolů nebo ji použijte k efektivnějšímu vedení a stabilizaci lahvičky. Ujistěte se, že kapky směřují do vnitřního koutku oka, aby se lépe vstřebávaly.

Požádejte o pomoc

Pokud máte s používáním očních kapek stále potíže, můžete požádat o pomoc člena rodiny nebo přítele. Lépe si tak i zvyknete na pocit očních kapek v očích, pokud máte obavy z toho, že si kapky budete aplikovat sami.

Hledáte úlevu?

Objevte oční kapky pro pohodlné a jasné vidění.

Koupit oční kapky

Co dělat a nedělat při aplikaci kapek

  • Před použitím očních kapek si umyjte ruce vodou a mýdlem
  • Přečtěte si pokyny na obalu
  • Dodržujte pokyny očního specialisty
  • V případě potřeby vyjměte kontaktní čočky

  • Nedotýkejte se rukama konce láhve
  • Nedovolte, aby se konec lahvičky s očními kapkami dotkl vašeho oka, víčka nebo jiného povrchu
  • Neaplikujte více nebo méně kapek, než je doporučeno.
  • Nepoužívejte oční kapky po datu spotřeby

Mohu používat oční kapky s nasazenými kontaktními čočkami?

usmívající se osoba držící kontaktní čočky a pouzdro

Přestože jsou kontaktní čočky obecně pohodlné, někdy se může objevit suchost, červené oči nebo nepohodlí. Oční kapky mohou poskytnout úlevu od těchto nepříjemných příznaků tím, že kontaktní čočky hydratují. Existují však různé typy očních kapek a ne všechny jsou určeny k použití s nasazenými kontaktními čočkami. Je důležité používat správné oční kapky a dodržovat všechny pokyny, aby byly vaše oči i kontaktní čočky v pořádku.

Tip: Máte-li pochybnosti o konkrétních očních kapkách a kontaktních čočkách, poraďte se se svým očním specialistou. Vždy si pečlivě přečtěte etiketu, abyste zjistili, zda jsou kapky kompatibilní s vašimi kontaktními čočkami. Používání očních kapek, které nejsou určeny pro použití s kontaktními čočkami, může způsobit jejich poškození nebo nežádoucí příznaky.

Často kladené otázky

Jak oční kapky fungují?

Oční kapky působí tak, že se léčivé látky dostanou do oka, kde mohou přímo zasáhnout postiženou oblast.

Proč lidé používají oční kapky?

Oční kapky lze použít k léčbě různých očních onemocnění, včetně alergií, infekcí, glaukomu a suchých očí. Poskytují úlevu od příznaků, jako je zarudnutí, svědění, otok a nepohodlí. Někdy jsou také předepisovány po operacích, jako je operace šedého zákalu, aby pomohly očím se hojit a zabránily infekci.1.

Kdy je nejlepší používat oční kapky?

Obecně platí, že neexistuje ‚nejlepší' doba pro použití očních kapek. Četnost nebo denní doba závisí na typu kapek a vašich potřebách. Kromě dodržování pokynů na obalu se řiďte pokyny svého očního specialisty, abyste stanovili nejlepší dobu používání očních kapek pro váše konkrétní potřeby.

Jak často mám používat oční kapky?

Četnost používání očních kapek se liší v závislosti na typu kapek, které používáte. Z velké části je také určena pokyny vašeho očního specialisty. Vždy se řiďte jeho doporučeními, abyste z používání kapek vytěžili co nejvíce.

Měli byste po aplikaci očních kapek mrkat?

Ano, hlavní optik Jakub Odcházel, DiS. doporučuje po aplikaci očních kapek mrkat. Když se víčko pohybuje, pomáhá to tekutině rozprostřít se po oku. Mrkání po vkápnutí se doporučuje u klasických očních kapek, které léčí stavy, jako je únava očí, pomáhají při hydrataci nebo zvyšují pohodlí při nošení kontaktních čoček nebo bez nich. Váš oční specialista vám může doporučit, abyste mrkali nebo nechali oko zavřené v závislosti na tom, k čemu jsou kapeky používány.

Mají oční kapky vedlejší účinky?

Oční kapky mohou způsobit nežádoucí účinky, jako je mírné pálení nebo štípání, rozmazané nebo zakalené vidění a zarudnutí. Pokud některý z těchto nežádoucích účinků přetrvává, kontaktujte svého očního specialistu.

Závěrem od Lentiamo

Oční kapky jsou skvělým prostředkem, jak ulevit očím a udržet je zdravé. Pokud vám dělá potíže aplikovat oční kapky, nezapomeňte, že s praxí je to snazší. Tento průvodce vám má posloužit jako možný návod, ke kterému se můžete kdykoli vrátit.

Řiďte se těmito odbornými radami hlavního optika společnosti Lentiamo Jakuba Odcházela, DiS., které vám pomohou snadněji aplikovat oční kapky.


Zdroje

1. American Academy of Ophthalmology, A Review of Post-Operative Drops used in Cataract Surgery

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty