Slevy na sportovní sluneční brýle 🔥

Přihlášení

Astigmatismus: Jak ovlivňuje vnímání světla a řízení v noci

Ing. Barbora Keřková

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Ing. Barbora Keřková, Zástupce vedoucího prodejny optiky, dne 16. 2. 2024. Napsal/a Lentiamo

Obsah

Mnoho lidí s astigmatismem má problémy při řízení v noci nebo za zhoršených světelných podmínek. Tento stav ovlivňuje způsob, jakým světlo vstupuje do oka, což může způsobit rozmazané nebo zkreslené vidění. Jeho dopad na zrak se může lišit, někteří jedinci mají mírné příznaky, jiní se potýkají s výraznějšími problémy.

Časopis Optometry and Vision Science dospěl k závěru, že u pacientů s astigmatismem dochází ke zhoršení kvality vidění, při čemž 66 % z nich má potíže s řízením v noci.1

Jak tedy astigmatismus ovlivňuje vidění, když je venku tma, a jak můžete těmto problémům předcházet? Optometristé z Lentiamo popisují některé běžné problémy spojené s nekorigovaným astigmatismem a světlem v noci, vysvětlují, jaký to má vliv na řízení, a nabízejí tipy, jak tyto problémy zvládnout.

Co je astigmatismus?

Astigmatismus je refrakční vada způsobená nepravidelným tvarem rohovky nebo čočky. V důsledku toho oko nesoustředí světlo rovnoměrně na sítnici, což vede k rozmazanému nebo zkreslenému vidění. Může se vyskytovat vedle krátkozrakosti (myopie) nebo dalekozrakosti (hyperopie), ale pro jednotlivce přináší další zrakové problémy.

Je astigmatismus horší v noci?

Rozmazané vidění spojené s astigmatismem se může zhoršovat v noci nebo při slabém osvětlení. Když je tma, zornice se rozšíří, aby do očí proniklo více světla. Toto rozšíření zvýrazňuje účinky této konkrétní refrakční vady, když je najednou přijímáno více světla. Kontrast mezi okolní tmou a zdrojem světla může zdánlivě zesílit zkreslení nebo rozmazání.

Řešení zrakových problémů souvisejících s astigmatismem je zásadní pro zlepšení zrakového komfortu a zajištění bezpečnosti.

Jak vidí světlo lidé s astigmatismem?

Lidé trpící astigmatismem mají často potíže s jasným viděním světla, zejména za špatných světelných podmínek. Světlomety, pouliční lampy a další zdroje světla mohou být různě zkreslené nebo rozostřené.

Všimněte si, že na obrázku výše jsou zadní světla zadního vozu ostrá a jasná. To znázorňuje normální nebo standardní vidění. Níže je srovnání astigmatismu v noci vlevo a normálního vidění vpravo.

Mezi běžné příznaky spojené s astigmatismem a světlem patří:

Rozmazané nebo mlhavé vidění

Jak je vidět vlevo, zorné pole a světla se mohou zdát rozmazaná, mlhavá nebo rozostřená kvůli nepravidelnému lomu světla způsobenému astigmatismem.

Halo jevy

Kolem světelného zdroje se může objevit halo nebo světelný prstenec, který ztěžuje rozlišení jeho skutečné podoby, velikosti nebo jasu. Světla se mohou zdát jasnější, pokud svatozář přesahuje jejich střed, jak je znázorněno na obrázku vlevo.

Efekt pruhů

Může se zdát, že světla mají paprsky vycházející z opačných konců, jak je vidět vlevo. To vytváří efekt „pruhů“, kdy světla vypadají jako roztažená.

Třpitění

Podobně jako halové záře se třpytky projevují jako hvězdicovité odlesky kolem světlometů a pouličních lamp. Ze středu světla vyzařují tenké paprsky světla, jak je znázorněno na obrázku vlevo.

Výše zobrazené obrázky názorně ukazují, jak může astigmatismus ovlivnit vidění. Skutečné účinky se mohou u každého jedince lišit. Pokud pociťujete některý z výše uvedených příznaků nebo si všimnete, že se vaše vidění v noci změnilo nebo zhoršilo, obraťte se na svého očního lékaře.

Astigmatismus a řízení v noci

Astigmatismus může ztěžovat rozeznávání detailů, přesné určování vzdáleností a rozlišování objektů a okolí při řízení v noci nebo za špatných světelných podmínek.

Může být obtížnější zřetelně vnímat světlomety, pouliční osvětlení a dopravní značky, protože světla se mohou zdát roztažená, protáhlá, rozptýlená nebo mohou mít okolo sebe světelný prstenec. To vás může nutit k nedobrovolnému mhouření očí ve snaze zlepšit zaostření.

Nekorigovaný astigmatismus může ztěžovat nebo dokonce ohrožovat řízení v noci. Existují kroky, které můžete podniknout, abyste zajistili bezpečnost sobě i ostatním a zároveň si udrželi jasný zrak.

Jak si poradit s problémy se světlem souvisejícími s astigmatismem

Pokud jde o světlo, existují různé způsoby řešení problémů souvisejících s astigmatismem. Prvním krokem je návštěva očního specialisty. Ten bude schopen určit, co je příčinou vašich příznaků. Poté navrhne vhodná řešení, jako jsou korekční pomůcky nebo jiné tipy pro zvládání problémů.

Možnosti korekce zraku

  • Speciálně navržené torické kontaktní čočky mohou korigovat nepravidelný tvar rohovky a zajistit jasnější vidění. Nejlepší kontaktní čočky pro astigmatismus poskytují pohodlí a korekci vidění, která usnadňuje každodenní činnosti, jako je řízení auta.
  • Dioptrické brýle s čočkami přizpůsobenými tak, aby minimalizovaly oslnění a zlepšily zřetelnost vidění, mohou být pro noční řízení velmi přínosné. Udržování brýlí v čistotě je pro udržení optimálního vidění rovněž zásadní.
  • Existují různé chirurgické zákroky, které mohou korigovat zrak pacientů s astigmatismem, LASIK je jednnou z nejběžnějších očních operacích.

Pro tip: Pokud nosíte brýle, jejich antireflexní vrstva může být prospěšné kdykoli během dne. Je navržena tak, aby snižovala oslnění, a tak méně rozptylovala pozornost, zlepšovala ostrost vidění a snižovala únavu očí.

Úpravy v prostředí

  • Vhodné osvětlení - Doplňkové nebo rozptýlené osvětlení doma i na pracovišti může zvýšit celkový vizuální komfort.
  • Odlesky a filtry proti oslnění - Používání antireflexní vrstvy a filtrů proti modrému světlu může pomoci snížit namáhání očí a nepříjemné pocity.

Tipy pro noční řízení s astigmatismem

Kromě kontaktních čoček a brýlí existují i další způsoby, které mohou zlepšit vidění při nočním řízení s astigmatismem:

  • Čištění čelních skel, světlometů, zrcátek a oken - Pravidelné čištění těchto povrchů může výrazně zlepšit viditelnost při jízdě v noci. Šmouhy a nečistoty mohou odrážet světlo, což zhoršuje problémy s viděním.
  • Slabší osvětlení palubní desky - Snížením jasu osvětlení palubní desky lze minimalizovat rušivé odrazy na čelním skle.
  • Noční nastavení zrcátek - Některá zpětná zrcátka mají noční nastavení pro snížení oslnění, což může být výhodné pro osoby s astigmatismem v noci.
  • Oční kapky - Někdy se syndrom suchých očí se projevuje v noci po celodenním nošení kontaktních čoček. Oční kapky mohou pomoci zmírnit suchost a rozmazanost očí.

Pro tip: Optometrička z Lentiamo Ing. Barbora Keřková vysvětluje: „Nebojte se zvolit torickou variantu kontaktních čoček, pokud to vaše korekce vyžaduje. S vhodně zvoleným typem torických kontaktních čoček se komfort nošení ve srovnání se sférickými kontaktními čočkami nezhoršuje, ale zajišťují lepší vidění. Torické kontaktní čočky se stávají oblíbenou volbou pro pacienty s astigmatismem, protože jejich zastoupení v populaci se zvyšuje a materiály kontaktních čoček se neustále zdokonalují.“

Jak zjistím, zda mám astigmatismus?

Pokud máte podezření, že jsou vaše problémy způsobeny tímto stavem, můžete provést online test na astigmatismu. Tento čtyřkrokový test vám může napovědět, jestli máte astigmatismus.

Je důležité, abyste si nechali od očního lékaře provést oční vyšetření, včetně testu na astigmatismu. Poté vám pomůže vybrat vhodnou metodu korekce zraku.

Závěrem od Lentiamo

Řešení problémů se zrakem souvisejících s astigmatismem je zásadní pro zlepšení zrakového komfortu a zajištění bezpečnosti při řízení v noci. Vyhledejte očního specialistu, který vám pomůže zvládnout problémy se zrakem, a zlepšete tak celkový zrakový komfort.

Díky vhodným řešením se mohou lidé s astigmatismem s jistotou pohybovat ve svém okolí a užívat si jasnějšího vidění na svých cestách!


Zdroje

1. Optometry and Vision Science, Epidemiology and Burden of Astigmatism: A Systematic Literature Review

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty