Slevy až 15% na kontaktní čočky Lenjoy

Přihlášení

Máte astigmatismus? Vyzkoušejte online test zdarma

Jakub Odcházel, DiS.

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Jakub Odcházel, DiS., Vedoucí sítě optik , dne 19. 5. 2023. Napsal/a Maria Chiara Tarsia

Věděli jste, že asi 70 % všech nositelů brýlí trpí astigmatismem? Možná jste i vy jedním z nich? Otestujte si svůj zrak nyní pomocí našeho online testu na astigmatismus a zjistěte, jak s astigmatismem mohou pomoci torické kontaktní čočky.

Obsah

Co je astigmatismus?

Astigmatismus je běžná vada zraku, která způsobuje potíže s viděním na blízko i na dálku, bolesti hlavy a rozmazané vidění. Příčinou tohoto poškození je nehomogenní zakřivení astigmatické rohovky. Může ovlivnit lidi v jakémkoli věku a často jsou postižené osoby také krátkozraké nebo dalekozraké. V těchto případech má název myopický astigmatismus nebo hypermetropický astigmatismus.

Podívejte se níže na obrázek a uvidíte rozdíl mezi typickou rohovkou a rohovkou postiženou astigmatismem:

klasická a astigmatická rohovka

Rohovka by obvykle měla vypadat sféricky, s tvarem, který připomíná fotbalový míč. Když je oko postiženo astigmatismem, vypadá šišatěji, spíše jako rugbyový míč.

Jak je astigmatismus diagnostikován?

Pouze vyšetření zraku lékařem či optometristou určí, zda skutečně trpíte astigmatismem. Slouží k tomu stejný typ vyšetřený, který odhalí krátkozrakost a dalekozrakost.

Jak se můžu otestovat se na astigmatismus doma?

Zatímco čekáte na termín očního vyšetření, můžete si pomocí jednoduchého online testz ověřit, zda trpíte astigmatismem. Mějte však na poměti, že takto provedený test je třeba považovat za jednoduchou pomůcku k uspokojení osobní zvědavosti, domácí test nenahrazuje diagnózu odborníkem.

Následující typ testu astigmatismu se nazývá paprskový test.

Online test astigmatismus

Jak použít paprskový test

  1. Umístěte oči asi 35–40 cm od obrázku.
  2. Podívejte se na obrázek s jedním okem zakrytým.
  3. Potom se znovu podívejte na obrázek oběma očima.
  4. Pokud nosíte brýle, opakujte test s nimi i bez nich.

Jak rozumět výsledkům

  • Pokud jsou paprsky v jednom nebo více směrech rozmazané nebo nejasné, může to znamenat, že máte astigmatismus.
  • Pokud zjistíte rozdíly v liniích i při nošení brýlí, měli byste si nechat znovu zkontrolovat brýle a oči, protože vaše dioptrické čočky mohou být v nesprávných nebo zastaralých hodnotách.
  • V obou případech byste měli navštívit svého optika nebo očního lékaře.

Myslíte si, že máte astigmatismus? Objednejte se na vyšetření zraku do naší optiky v Praze nebo v Brně:

Optika Lentiamo Praha, Křemencova 6

Objednat se do optiky v Praze

Křemencova 16, Praha 1

Optika Lentiamo Brno, Radnická 11

Objednat se do optiky v Brně

Radnická 11, Brno

Jaké jsou příznaky astigmatismu?

Deformace rohovky popsaná výše způsobí nesprávné lomení světla. Kulaté předměty by se například mohly kvůli zkreslení jevit oválně. A nejen to. Neustálé špatné lomení světla vystavuje naše oči a mozek námaze.

Někdy – protože je náš mozek tak úžasným strojem – bychom tento jev možná ani nezaregistrovali, ale může způsobit, že se budeme cítit unavenější než obvykle. Alespoň dokud nám oční specialista astigmatismus nezměří.

Zde jsou nejčastější příznaky astigmatismu. Pokud trpíte astigmatismem, můžete u sebe pozorovat všechny nebo jen některé:

  • Zkreslené nebo rozmazané vidění
  • Únava očí a/nebo vizuální nepohodlí
  • Časté mžourání
  • Rozmazané vidění do dálky i na blízko
  • Bolesti hlavy
  • Nadměrné slzení
  • Zhoršené vidění v noci

Může se astigmatismus zhoršit?

Ano, zvláště pokud není správně změřen a korigován. Další příčinou může být genetika nebo prodělané trauma, syndrom suchého oka nebo špatné návyky, jako je nadměrné mžourání, chybné používání vizuálních pomůcek. Někdy se však může stát, že se zhorší bez jakéhokoli důvodu.

Z tohoto důvodu je důležité podstupovat oční kontroly a je třeba je pravidelně opakovat. Nejčastěji astigmatismus zůstává stejný nebo se postupně mění s věkem (například když se rohovka stále podivně tvaruje kvůli přirozené ztrátě svalového tonusu). Když dojde k těmto změnám, je pravděpodobné, že náš předpis bude vyžadovat úpravy.

Obecně platí, což potvrdilo několik vědců, že ve většině případů zůstává astigmatismus relativně stabilní až do věku 50 let a po 60 letech se zhoršuje drastičtěji.

Hledáte správné torické kontaktní čočky?

V Lentiamo na vás čeká široká nabídka čoček pro korekci astigmatismu!

Využijte limitovanou nabídku 10% slevy na torické čočky.

Nakupujte torické čočky se slevou 10 %

Existují brýle na korekci astigmatismu?

Ano, astigmatismus lze snadno napravit pomocí brýlí. Torické čočky jsou k dispozici jak pro brýle, tak pro kontaktní čočky. Liší se od těch pro jednoduchou krátkozrakost a dalekozrakost.

V Lentiamo najdete různé typy materiálů čoček a speciální povrchové úpravy, které vyhovují vašim potřebám. Vše, co potřebujete, je aktuální předpis pro brýle. Jednoduše si vyberte svou oblíbenou obrubu z naší široké nabídky modelů od nejlepších značek, vyplňte své parametry (najdete je v očním předpisu) a počkejte na dodání!

Jak fungují kontaktní čočky pro korekci astigmatismu?

Torické kontaktní čočky čočky mohou korigovat zárověň s astigmatismem také krátkozrakost a dalekozrakost. Rozlišujeme u nich 3 základní parametry: Dioptrie koriguje krátkozrakost nebo dalekozrakost, Cylindr a Osa, pak korigují samotný astigmatismus. Cylindr a osu najdete na předpisu na kontaktní čočky pouze pokud trpíte astigmatismem.

Tyto čočky mají speciální vlastnosti, které jim umožňují zůstat na místě a vyvarovat se posunu nebo otáčení uvnitř oka, a mají tak lepší stabilitu, aby umožnily chybně odchýleným meridiánům správně spadnout na sítnici.

Mezi nejlepší kontaktní čočky pro astigmatismus patří:

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty