Letní výprodej slunečních brýlí!

Přihlášení

Antireflexní vrstva: Co to je a jaké jsou její hlavní výhody

Ing. Petra Průchová

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Ing. Petra Průchová, Optometristka, dne 21. 5. 2024. Napsal/a Lentiamo

Jak již název napovídá, antireflexní vrstva je speciálně určená ke zvýšení propustnosti světla díky systému snížující světelné odrazy. Jak ale vlastně funguje a proč je AR (AntiReflex) vrstva důležitá v našem každodenním životě?

Optometristé z Lentiamo vysvětlují, jak antireflexní povrchová úprava funguje a to, jak může mnoha nositelům brýlí pomoci dosáhnout nejlepšího možného vidění. Seznamte se s technologií, která se skrývá za tímto drobným, ale účinným doplňkem brýlí.

Co je antireflexní vrstva?

Antireflexní vrstva je specializovaná povrchová úprava určená k minimalizaci odrazů na površích, jako jsou brýle, čočky fotoaparátů a další optická zařízení a systémy. Tím, že snížuje odrazy rozptýleného světla, umožňuje tak průchod většího množství světla samotným objektivem, zvyšuje jasnost a zlepšuje celkový vizuální zážitek při pohledu na objektiv nebo jeho prostřednictvím.

Ať už čtete pod jasným světlem, nebo zachycujete okamžik fotoaparátem, antireflexní povrchová úprava zajišťuje optimalizaci pro maximální zrakový komfort a přesnost.

Jak antireflexní vrstva funguje?

Antireflexní vrstva funguje tak, že na čočku nanese několik mikroskopických vrstev oxidů kovů. Částice v každé vrstvě interagují se světelnými vlnami různými způsoby, ohýbají a manipulují se světlem, aby minimalizovaly odrazy a nasměrovaly více světla přes čočku. Obrazy pozorované přes čočky s AR vrstvou jsou vidět jasně a ostře.

Věděli jste, že...? Výrobci používají různé vzorce nebo varianty procesu vrstvení pro vytvoření antireflexních povlaků. To má za následek velmi jemné barevné rozdíly u některých čoček. Při pozorování z určitých úhlů mohou vrstvy odrážet slabé odstíny modré, zelené nebo fialové.

Jsou antireflexní a anti-glare vrstvy totéž?

„Antireflexní“ a „anti-glare“ jsou termíny, které se často zaměňují, ale ve skutečnosti se liší.

  • Antireflexní vrstva - Povrchová úprava AR snižuje odrazy na brýlích, čočkách fotoaparátů a obrazovkách, čímž podporuje větší propustnost světla a celkově zlepšuje jasnost vizuálního vnímání.
  • Anti-glare proti odleskům - Přesněji je lze popsat jako polarizaci u slunečních brýlí. Polarizační sluneční brýle odfiltrují odlesky od jasných nebo reflexních povrchů, jako je voda nebo sníh, a přispívají tak k lepšímu vidění.

Výhody antireflexní vrstvy

osoba se žlutým svetrem, brýlemi s drátěnými obroučkami a šedým batohem se venku usmívá na displej telefonu.

Díky antireflexním brýlovým čočkám můžete lépe vidět, vylepšit svůj vzhled a snížit namáhání očí. Níže je uveden souhrn hlavních výhod AR povrchové úpravy:

Zvýšená vizuální čistota

Antireflexní vrstvy čoček účinně minimalizují odrazy na jejich předním i zadním povrchu, což vede k menšímu rozptylu vidění. Tím, že zabraňují odrazu světla od čočky, může více světla projít až k oku.

To zlepšuje celkovou jasnost vidění, což vede k pohodlnějšímu nošení brýlí a lepšímu osvětlení světlocitlivých buněk na sítnici. Tím je docíleno lepšího zrakového vnímání.

Snížení únavy očí

Antireflexní brýle minimalizují rušivé odrazy a propouštějí co nejvíce světla přes čočky. To může zvýšit pohodlí očí a ulevit od příznaků únavy.

Optimalizují viditelnost za zhoršených světelných podmínek nebo v tmavém prostředí, takže antireflexní brýle jsou zvláště užitečné při činnostech, jako je řízení v noci.

Vylepšená estetika

Antireflexní povrchová úprava zabraňuje bleskům a dalším zdrojům světla vytvářet rušivé odlesky, čímž přispívají k estetickému a celkově poutavému vzhledu. Už nebudete muset řešit žádné další nežádoucí odrazy při fotografování, videohovorech nebo v jasném prostředí.

Hledáte ty správné brýle?

Přidejte si antireflexní povrchovou úpravu k jakýmkoli dioptrickým brýlím bez příplatku.

Koupit dioptrické brýle

Jaké jsou nevýhody antireflexní vrstvy?

Škrábance a opotřebení

Bez náležité péče mohou být tenké vrstvy antireflexní úpravy na čočkách náchylné k poškrábání a opotřebení v průběhu času. To pak nejenže snižuje jasnost vidění, ale může také zvýšit náchylnost čoček k dalšímu poškození.

Potřeba pravidelného čištění

Otisky prstů, mastné látky a voda mohou narušit antireflexní vlastnosti tím, že rozruší odrazy světla. To může omezit účinnost samotné povrchové úpravy.

Věděli jste, že...? U antireflexních brýlí snížení odrazů znamená, že nečistoty na čočkách mohou být lépe viditelné. Je to proto, že zdroje světla nezpůsobují odrazy, které by odváděly pozornost od pohledu na samotné čočky. Pravidelná údržba zajišťuje, že výhody brýlí budete využívat trvale po celou dobu jejich životnosti.

Oprava

Důležité je, že jakmile dojde k poškození antireflexní vrstvy, neexistuje žádný účinný způsob, jak ji opravit. To znamená, že klíčové je pečlivé zacházení, aby se zachovala účinnost vrstvy po celou dobu životnosti brýlí.

Antireflexní vrstva vs. brýle proti modrému světlu

osoba s brýlemi sedí v kuchyni a dívá se na notebook

Antireflexní vrstva a čočky blokující modré světlo jsou určené ke zvýšení zrakového komfortu, ale každé z nich řeší různé problémy. Zatímco antireflexní vrstva je prospěšná v mnoha světelných podmínkách, brýle proti modrému světlu jsou přizpůsobeny konkrétně k redukci modrého záření.

  • Antireflexní vrstva minimalizuje odrazy, zlepšuje jasnost a snižuje namáhání očí způsobené jasnými světly a obrazovkami.
  • Filtr modrého světla redukuje potenciální negativní účinky dlouhodobého vystavení modrému záření jeho odfiltrováním z obrazovek a jiných zdrojů světla.

V závislosti na individuálních potřebách lze zvážit jedno z obou řešení nebo jejich kombinaci.

Jaké povrchové úpravy brýlových čoček jsou v Lentiamo k dispozici?

  • Antireflexní vrstva (standardní výbava)

  • Superhydrofobní s antireflexní vrstvou

  • Počítačovýc „Blue Cut“ s hydrofobní a antireflexní vrstvou

  • Skla slunečních brýlí

Péče o brýle s antireflexními skly

Je rozšířeným omylem, že brýle s povrchovou úpravou AR se špiní rychleji než standardní čočky. Zdá se to tak jen proto, že antireflexní vrstvy snižují odrazy světla, takže mastnota a špína se na čočkách objevují výrazněji. Takže i když se čočky s AR vrstvou nešpiní rychleji, možná je budete muset častěji mýt.

Když se naučíte správně čistit brýle, jejich čočky zůstanou déle čisté. Pravidelně čistěte čočky jemným mýdlem nebo čisticím roztokem určeným pro brýlové čočky. K odstranění šmouh a otisků prstů používejte čisté hadříky z mikrovlákna. A vždy se vyhněte používání abrazivních materiálů nebo drsných chemikálií, které by mohly poškodit antireflexní vrstvu. 

Pro tip: Ne všechny spreje na brýle jsou kompatibilní s antireflexní vrstvou. Některé ji mohou dokonce poškodit! Před aplikací spreje na brýle si dvakrát zkontrolujte štítek.

Často kladené otázky

Vyplatí se antireflexní vrstva?

"Ano, antireflexní vrstva se u brýlí vždy vyplatí," říká optometristka z Lentiamo Ing. Petra Průchová. "AR vrstva snižuje odrazy a zlepšuje průhlednost, což zvyšuje celkový zrakový komfort a pomáhá lépe vidět."

Protože brýlové čočky s vysokým indexem (tenčí čočky pro vyšší naměřené hodnoty) mají vysoké odrazy, obvykle se pro tyto nositele doporučují AR vrstva.

Mohu na své stávající brýle přidat antireflexní vrstvu?

Ne, bohužel není možné přidat antireflexní vrstvu na stávající brýlové čočky, pokud jsou již zasazené v obroučkách. Výrobce čoček neposkytuje tuto službu, pokud nejsou čočky zakoupeny přímo u něj a již jsou umístěny ve vámi vybraných obrubách.

Potřebuji na brýlích antireflexní vrstvu?

Aplikace antireflexní vrstvy na brýlích závisí na vašich potřebách a preferencích. Tato povrchová úprava snižuje odlesky, zvyšuje jasnost a nabízí přirozený vzhled. Přestože poskytují výhody, mohou vyžadovat častější čištění a zvyšují tím náklady na údržbu. Poraďte se se svým očním specialistou, zda AR vyhovuje vašim potřebám a rozpočtu.

Závěrem od Lentiamo

Závěrem lze říci, že antireflexní povrchová úprava přináší značné výhody a zvyšuje jasnost, pohodlí a estetiku v různých vizuálních prostředích.

Vrstva AR je u brýlí zhotovených v Lentiamo standardní a bezplatnou součástí objednávky. Najděte si své oblíbené obroučky nebo si přečtěte více informací o tom, jak najít dokonalý pár ještě dnes.

Přečtěte si více

 

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty