Slevy až 15% na kontaktní čočky Lenjoy

Přihlášení

Jak správně vyčistit brýle a odstranit šmouhy

Obsah

Vaše brýle už viděly všechno. Prach, špínu, olej, mastnotu a další. Víme, že malá šmouha na brýlích může mít velký vliv na vaše vidění. Neexistuje sice žádný spolehlivý způsob, jak se nečistot zbavit nadobro, ale máme pro vás několik odborných triků, jak udržet brýle čisté a vidění jasné.   

Je důležité si uvědomit, že pravidelná a správná péče o dioptrické a sluneční brýle vám nejen pomůže lépe vidět, ale může také prodloužit životnost vašich obrub a čoček. Postupujte podle našeho průvodce čištěním brýlí krok za krokem a podívejte se, jak na to. 

Jak vyčistit brýlové čočky a obruby

Ten nejlepší způsob, jak vyčistit vaše brýle: 

  1. Umyjte si ruce. Je důležité používat mýdlo a vodu, abyste se zbavili všech přírodních olejů nebo drobných nečistot na rukou, které mohou čočky umazat nebo poškrábat. Tím také zajistíte, že se při čištění nepřenesou bakterie nebo viry z vašich rukou na brýle a obličej.
  2. Opatrně odstraňte prach a nečistoty. Při čištění držte brýle nebo sluneční brýle za stranice u závěsů. Větší částice, jako je písek nebo nečistoty, se mohou dostat mezi čočky a obruby a hůře se odstraňují. Než budete pokračovat, vypláchněte je větším množstvím čisté vody. Mezi obruby a závěsy můžete použít také kartáček s měkkými štětinami.
  3. Omývejte mýdlem a vodou. Tekoucí vlažnou vodou opláchněte brýle. Používejte pouze jemná tekutá mýdla nebo spreje určené speciálně k čištění brýlí - vyhněte se mýdlům s hydratačními látkami nebo pleťovým mlékům, protože mohou přitahovat další nepříjemnou mastnotu.
  4. Vysušte a vyzkoušejte. Pečlivě osušte čočky a obroučky čistým hadříkem z mikrovlákna nebo jiným hadříkem určeným speciálně na brýle. Nikdy nepoužívejte drsnou nebo špinavou tkaninu, protože by mohla poškrábat povrch čoček. Jakmile jsou suché, vyzkoušejte si je a podívejte se, jak vypadají! Nezapomeňte: košile, kalhoty, papírové utěrky a toaletní papír nejsou vhodnými čisticími pomůckami, protože by mohly čočky poškrábat.

I když se možná soustředíte na čištění čoček, nezapomeňte na obruby. Pokud mají vaše brýle plastový rám, můžete obruby čistit běžným prostředkem na nádobí a vodou. Důležité je vyčistit nosní polštářky a okolní část obruby – v těchto snadno přehlédnutelných štěrbinách se rády skrývají nečistoty a usazeniny.

Pozor: Košile, kalhoty, papírové utěrky a toaletní papír nejsou vhodnými čisticími pomůckami, protože by mohly čočky poškrábat.

Můžete používat alkoholové ubrousky k čištění brýlí?

Odpověď: ne! Ačkoli se to může zdát jako rychlé řešení, alkohol nebo agresivní čisticí prostředky obsahující aceton, metanol, čpavek nebo jiná rozpouštědla mohou poškodit obroučky a jemné vrstvy čoček.

Jaký čistící hadřík na brýle byste měli použít?

Nejlepší hadřík na čištění brýlí je čistý hadřík z mikrovlákna. Lze s ním bleskově odstranit nežádoucí zbytky a další nečistoty. Hadříky z mikrovlákna jsou tím nejlepším, čím lze brýle po umytí osušit. 

Jak vyčistíte brýle bez čistícího spreje?

Možná vám došel čistící sprej na brýle nebo jste bez něj právě vyběhli z domu. Nemusíte se bát - jemné mýdlo a voda vám pomohou odstranit skvrny z brýlí. Poznámka: pokud nemáte sprej, použijte vodu! Bez vlhkosti může hadřík z mikrovlákna mastnotu na čočky znovu rozetřít. Odolejte nutkání použít sliny, protože ty vaše brýle nevyčistí a mohly by je ještě více ušpinit.

Jak často byste měli čistit svoje brýle?

Brýle čistěte podle potřeby. Pot, otisky prstů, slzy, zbytky make-upu a další nečistoty se mohou rychle hromadit. Správné čištění brýlí vám pomůže lépe vidět a zachovat vaše brýle spolehlivé.

Měli byste používat pouzdro na brýle?  

Používání pouzdra na brýle je nejlepší způsob, jak udržet dioptrické a sluneční brýle čisté a nepoškozené. Brýle vždy vkládejte do pouzdra čočkami nahoru a ujistěte se, že uvnitř nejsou žádné nečistoty. Dávejte pozor, abyste čočky nikdy nepokládali na tvrdý povrch, protože to může vést k poškrábání.


Pokud se vám líbil tento průvodce, mohlo by vás také zajímat:

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty