Slevy na sportovní sluneční brýle 🔥

Přihlášení

Jak by vám měly brýle sedět?

Ing. Barbora Keřková

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Ing. Barbora Keřková, Zástupce vedoucího prodejny optiky, dne 20. 10. 2023. Napsal/a Lentiamo

Obsah

Musíte neustále vracet brýle na své místo, protože vám kloužou z nosu? Možná jste si zvykli sundávat je, abyste si ulevili od nepohodlí během dne a nevzhledných červených otlačenin.

Pro co nejlepší korekci zraku a spokojenost s nošením by brýle měly bezpečně a zároveň pohodlně sedět. Cílem je, abyste téměř zapomněli, že je nosíte!

Optici z Lentiamo vám vysvětlí, jak by měly brýle sedět na každé části vašeho obličeje, abyste si zajistili optimální pohodlí, a to od nosu až po uši. Sledujte, zda vám brýle sedí správně.

Na jaké části obličeje by měly brýle sedět?

fotografie usmívající se osoby zkoušející si brýle u optika

Brýle by měly vždy pohodlně sedět na nosním můstku. Neměly by se vám otírat o tváře, obočí nebo čelo. Když zatřesete hlavou, nakrčíte nos nebo zamrkáte, obroučky by měly zůstat na svém místě.

Jak by měly brýle přiléhat k jednotlivým částem obličeje:

Jak mají brýle sedět na očích?

Brýle by vám měly sedět tak, aby zornice byly téměř uprostřed čoček. To zajistí, že uvidíte jasně a bez zbytečných překážek ve výhledu.

Jak mají brýle sedět na obočí?

Vaše obroučky by měly doléhat těsně pod linií obočí. V ideálním případě bude vaše obočí vidět nad horní částí obrouček. Pokud vám obočí zakrývají úplně nebo čočky přesahují nad něj, bude to vypadat trochu nepřirozeně.

Kde mají brýle na nose sedět?

Správně padnoucí brýle by měly sedět na nosním můstku. Při zvedání obočí, mžourání nebo kroucení nosem nebudou tlačit, kývat se ani sklouzávat dolů.

Neměly by také sedět na špičce nosu. To ztěžuje jasný výhled při pohledu přímo před sebe.

Jak mají brýle sedět za ušima?

Konce stranic by se měly mírně ohýbat dolů pod úhlem 45 stupňů, těsně za horní částí uší. Přibližně 30 až 45 mm stranice by mělo přesahovat toto ohnutí a jemně se přizpůsobit obrysům vaší hlavy.

Stranice by se neměly začínat ohýbat dříve, než na úrovni ucha. To způsobuje tření a nepohodlí.

Jak by měly brýle sedět na tváři?

Brýle by neměly spočívat na tvářích, ale pohodlně sedět nad nimi nebo před nimi . Pokud se vaše obroučky při mluvení, úsměvu nebo žvýkání zvedají, může to být proto, že vám spočívají na tvářích.

Jak mají brýle sedět na hlavě?

Brýle by měly sedět bezpečně a zároveň pohodlně. Tření za ušima, těsnost či tlakové body nebo jakékoli klouzání znamená, že byste měli své brýle upravit.  

Příliš těsné obroučky jsou nepohodlné a příliš volné obroučky mohou být vyloženě nepříjemné.

Co ovlivňuje padnutí brýlí?

fotografie usměvavé osoby s dlouhými vlasy a černými obroučkami

Velikost a hmotnost rámu

Velikost a hmotnost obrouček může mít vliv na to, jak dobře budou držet na svém místě a jak dobře vám padnou. Příliš malé obroučky mohou tlačit nebo způsobovat nepohodlí. Příliš velké obroučky nebo obroučky vyrobené z těžších materiálů budou neustále sklouzávat dolů.

Navíc těžší brýle mohou zbytečně tlačit na nos a uši, což vede k nepohodlí při delším nošení. Najít správnou velikost brýlí a hmotnost je zásadní pro jejich pohodlné nošení.

Pro tip: Brýle z materiálů jako titan nebo hliník jsou lehké a odolné. Brýlové čočky s vysokým indexem (tenké čočky) a moderní materiály čoček, jako je polykarbonát, jsou skvělé pro dosažení celkové lehkosti a pohodlí.

Nosní můstek

Horní část nosu a střední část brýlí se označuje jako nosní můstek. Nosní můstek brýlí je hlavním styčným bodem mezi obroučkami a obličejem. Dobře navržený nosní můstek brýlí se přizpůsobí konturám vašeho nosu a rovnoměrně rozloží váhu brýlí. Tím zabrání jejich sklouznutí dolů nebo způsobení nepohodlí.

Špatně padnoucí nebo nastavený nosní můstek může vést k otlakům, červeným skvrnám a neustálým úpravám během dne.

Věděli jste, že... ? Šířka nosního můstku se pohybuje mezi 14 a 24 milimetry. Nižší číslo znamená, že váš nosní můstek je užší. Někteří lidé mohou mít vyšší nebo plošší nosní můstek než jiní. Brýle s nastavitelnými nosníky jsou skvělou volbou pro přizpůsobení na míru.

Stranice obrouček

Stranice určují, jak brýle sedí na uších. Ovlivňují také celkové vyvážení obrouček. Pokud jsou příliš krátké, budou vás za ušima tlačit. Příliš dlouhé a brýle budou sklouzávat dolů.

Důležité je také správné zakřivení na koncích stranice. To je zásadní pro pohodlné a stabilní nošení.

Zarovnání brýlí a poloha očí

Správné zarovnání obrouček zajišťuje správnou polohu čoček před očima a optimalizuje vidění. 

Kromě toho má zarovnání obrouček vliv na estetiku brýlí, což zvyšuje nebo snižuje celkový vzhled.

Pro tip: Při zvažování, zda jsou vaše brýle křivé nebo ne, můžete také věnovat pozornost tomu, jak jsou zarovnané s dolní částí vašich očí. Obočí a uši jsou někdy nerovné, což může být zavádějící, když se snažíte rozhodnout, zda vaše obroučky sedí správně.

Rozestup zornic (PD = pupil distance)

Rozestup zornic (PD) je vzdálenost mezi zornicemi. Toto měření určuje, kde by se měl nacházet optický střed vašich čoček. Správná hodnota PD je důležitou součástí celkového padnutí a pocitu z brýlí.

Tvar obličeje

Každý člověk má jiný tvar obličeje. Oči, nos a uši jsou na každém obličeji umístěny jinak. To, co vyhovuje jednomu obličeji, nemusí vyhovovat jinému.

Pomocí virtuálních nástrojů pro zkoušení a nalezení tvaru obličeje si můžete zajistit ten nejlepší vzhled a pocit.

Další věci, které je třeba vzít v úvahu

Věk

Brýle, které dřou, tlačí nebo prostě špatně sedí, mohou vážně poškodit pokožku starších osob. S přibývajícím věkem dochází ke ztrátě smyslových receptorů, které umožňují tělu vnímat tlak, bolest a teplotu, takže starší lidé hůře vnímají změny v prostředí, a jsou proto náchylnější k poranění.1.

Lehké a pružné materiály jako titan nebo paměťové kovy by měly být první na řadě.

Materiály

Víme, že těžší materiály, jako je kov a sklo, váží více a mohou brýle táhnout dolů. Dráždivý pocit může také způdobit citlivost pokožky nebo alergie na materiály, jako je nikl. Lehké a hypoalergenní obroučky jsou důležité jak pro pohodlí, tak pro přizpůsobení.

Různorodé potřeby

Některým může nošení brýlí způsobovat problém se senzorickými smysly. Jiní mohou mít jiné proporce obličeje, které jim způsobují nepohodlí při nošení některých klasických modelů obrub.

Lehké materiály, bezobroučkové brýle, řetízky na brýle, silikonové nosní vložky a další materiály mohou zajistit pohodlnější nošení brýlí. Nastavitelné nosní vložky navíc mohou poskytnout přizpůsobení na míru, které minimalizuje tlakové body. Váš oční specialista vám může doporučit i další řešení specifická pro vaše zrakové potřeby, například kontaktní čočky.

Asistenční zařízení

Kompatibilita s asistenčními zařízeními, jako jsou naslouchátka za uchem, může představovat problém. Chcete-li dosáhnout pohodlného nošení a zároveň zajistit, aby brýle i naslouchátka správně fungovaly, zvažte flexibilní nebo tenké kovové obruby. Lehké materiály mohou také zmírnit nepohodlí a tlak a zároveň zajistit správnou kvalitu zraku. 

Zjistěte, co vám nejlépe vyhovuje, například zda si můžete nasadit brýle dříve, než si nasadíte naslouchátka. Obraťte se na svého specialistu, který vám pomůže najít řešení přesně podle vašich potřeb. 

Hledáte správné dioptrické brýle?

Prohlédněte si širokou nabídku stylových modelů ještě dnes.

Koupit dioptrické brýle

Co mohou způsobit nesprávně nasazené brýle?

Kromě obecného nepohodlí zde najdete stručný přehled toho, co se může stát, pokud vám brýle nesedí:

  • Sklouznutí kvůli uvolněným rámům nebo těžkým materiálům.
  • Křivé obruby ze špatně nastavených jednotlivých částí
  • Štípání za ušima nebo na nose, které vede k nepříjemným pocitům
  • Vyrážka nebo zarudnutí způsobené dráždivými materiály nebo třením
  • Otlaky na nose od sevření a štípání
  • Namáhání očí z nesprávné korekce.
  • Bolesti hlavy z otlaků na nosním můstku nebo spáncích

Často kladené otázky

Měly by být brýle těsné nebo volné? 

Brýle by neměly být příliš těsné ani příliš volné. Ideální stav je, když brýle přiléhají pohodlně jsou na svém místě. Nezpůsobují nepohodlí ani tlakové body. Neměly by se pohybovat, když hýbete hlavou nebo se ohýbáte.

Je v pořádku nosit nadměrné brýle?

Je v pořádku nosit nadměrné brýle, pokud jsou čočky správně přizpůsobeny vašim očím, obroučky nekloužou a nejsou vám nepříjemné a pokud je vše podle vašeho předpisu. Mějte na paměti, že čím jsou obroučky větší, tím mohou být také těžší.

Jak poznám, že jsou mi brýle příliš malé?

Pokud jsou vám brýle příliš malé, budete cítit, že jsou vám těsné nebo že tlačí na uši, spánky, tváře nebo nos. Možná si všimnete, že při pohledu do zrcadla nejsou vaše oči soustředěny do středu brýlových čoček, ale jsou umístěny blíže ke stranám obrouček.

Jak by měly sluneční brýle sedět?

Sluneční brýle by měly pohodlně sedět na nose. Nosní můstek brýlí by měl být pevně usazen na nose a měl by dobře (ale ne těsně) přiléhat. Obroučky by měly rovnoměrně sedět na uších, aby nesklouzávaly dolů nebo nebyly příliš volné. Ujistěte se, že čočky zcela zakrývají vaše oči, abyste měli účinnou ochranu před sluncem.

Závěrem od Lentiamo

Špatně padnoucí brýle nejsou jen nepříjemné, ale mohou ovlivnit váš zrak a každodenní život. Správně padnoucí brýle vám pomohou udržet si pohodlí a jasný zrak.

Doufáme, že vám tento článek z online optiky Lentiamo pomůže co nejlépe využít vaše brýle!


Přečtěte si více

Podívejte se na jak koupit brýle online a buďte o krok blíž k nalezení perfektních brýlí.

 

Zdroje

1. Nursing Times, Anatomy and physiology of ageing 11: the skin

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty