Slevy až 15% na kontaktní čočky Lenjoy

Přihlášení

5+1 rada, jak na líčení s kontaktními čočkami

Líčení a kontaktní čočky? Při dodržení základních zásad to není problém. V opačném případě hrozí, že make-up poškodí čočku nebo ještě hůř, podráždí oči. “Nejčastěji tak, že se malé kousky líčidel dostanou kvůli neopatrné manipulaci přímo do oka,” vysvětluje optometrista Lentiamo.cz.

Jak se tedy správně nalíčit?

1. Nejdřív čočky, potom líčení
Nasadit si nejprve čočky a teprve pak se začít líčit je praktické hned ze dvou důvodů. V první řadě na sebe uvidíte, což je rozhodně fajn! Pokud byste navíc postupovaly opačně, je daleko větší riziko, že si při nasazování čočky zanesete kousek řasenky nebo stínů do oka. Při odličování pak nejprve vyndejte čočky a potom teprve se odličte.

2. Pozor na stará líčidla
Dlouho používaná líčidla jsou kvůli častému kontaktu s pletí kontaminována spoustou bakterií, a pokud nosíte čočky, jsou vaše oči na případnou infekci o to více citlivé. Je proto potřeba pečlivě kontrolovat expiraci na obalu a oční kosmetiku často měnit. U řasenek se udává, že je ideální pořídit novou dokonce už po jednom měsíci používání.

3. Jděte na to citlivě
Nositelky čoček by se měly v obchodě poohlédnout po kosmetice, která je označena jako “oftalmologicky testovaná”. Pokud takovou nenajdete, je dobré sáhnout alespoň po líčidlech určených pro citlivé oči. Vyplatí se nakupovat kosmetiku v lékárně.

4. Nedotahujte
Abyste snížily riziko, že se kousky dekorativní kosmetiky dostanou do oka a způsobí podráždění, nenanášejte nikdy líčidla až úplně k očím. Je lepší se vyhnout tzv. vodní lince na vnitřní straně spodního víčka a nedotahovat řasenku až ke kořínkům řas. Pozor dávejte i při manipulaci s líčícími pomůckami, jako jsou kleštičky na řasy, štětečky nebo umělé řasy.

5. Odličovat, odličovat, odličovat
O tom, že je potřeba se před spaním odličovat, aby mohla pleť v noci regenerovat, slyšíme ze všech stran. Pro nositelky čoček tato zásada ale platí dvojnásob. Drobné části řasenky nebo stínů se v noci mohou poměrně snadno dostat do oka a způsobit podráždění nebo zanícení. Pokud jste moc unavené nebo zapomenete, vyplatí se mít na nočním stolku alespoň odličovací ubrousky.

+ Co dělat v případě problémů
Pokud už vás trápí nějaký oční problém, je lepší oční make-up dočasně vypustit. “Pokud už máte podrážděné oko nebo třeba zánět, dekorativní kosmetika může situace zhoršit. Neriskujte infekci, oči máte jen jedny na celý život,” radí Daniel Szarvas. Říkejte si, že přirozenost je vždycky stylová. :)

3 věci, které byste s čočkami rozhodně neměla dělat:

  1. nasazovat čočky až po nalíčení a odličovat se s čočkami
  2. používat kosmetiku po expiraci
  3. při podrážděných očích trvat na make-upu

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

  • Simona

    Dobrý den, zajímalo by mne, jak se líčit, když mám multifokální čočky a mohu si je nasadit až po nalíčení, protože jinak na líčení nevidím? Díky za tip.

    Odpovědět
    • Klára
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, Simono,

      jak doporučujeme v prvním bodě tohoto článku, je lepší si nejprve nasadit kontaktní čočky a až poté se nalíčit, právě z toho důvodu, že na sebe lépe uvidíte.

      Pokud byste navíc postupovala opačně, je daleko větší riziko, že si při nasazování čočky zanesete kousek řasenky nebo stínů do oka. Při odličování pak nejprve vyndejte čočky a potom teprve se odličte.

      Přejeme Vám krásný den.

      Odpovědět
      • Simona V.

        Dobrý den, postupu rozumím, ale bohužel pokud nemám čočky nasazeny, tak na líčení nevidím, v tom je ten zásadní problém.

        Odpovědět
        • Klára
          Lentiamo.cz

          Dobrý den, Simono,

          chápeme, že bez kontaktních čoček na líčení nevidíte, proto je doporučovaný postup:

          1. nejprve nasadit kontaktní čočky
          2. poté se až začít líčit

          Pokud budou nějaké nejasnosti přetrvávat, neváhejte nás kontaktovat telefonicky na 800 114 118.

          Přejeme Vám krásný den.

          Odpovědět
  • Evon

    Dobrý den, měla bych malý dotaz. Chtěla bych si zde nechat udělat permanentní makeup https://www.permanent-makeup-praha.cz/permanentni-make-up-oboci/. Nebude to vadit čočkám? Případně jaké ošetření je pak nutné?

    Odpovědět
    • Andrea
      Lentiamo.cz

      Dobrý deň, počas zákroku odporúčame mať šošovky z očí vybrané.
      Iné prípadné nežiaduce účinky či odporúčania a možnosti konzultujte
      prosím so svojím očným lekárom či kontaktológom. Ďakujem za
      pochopenie. Andrea


      Odpovědět

Údaje označené * jsou povinné

Nejprodávanější produkty