Velikonoční nadílka 🐣

Přihlášení

Děti a kontaktní čočky: Kdy můžou děti nosit čočky?

Obsah

Od kolika let mohou děti nosit kontaktní čočky?

Nic jako „nejnižší možný věk pro nošení kontaktních čoček“ neexistuje. Zásadní je, zda dítě dokáže o čočky pečovat samostatně. Ze zkušeností aplikačních středisek přitom vyplývá, že péči o čočky zvládají už osmileté děti. Každé dítě je ale jiné, důležitý je individuální přístup. Co je zajímavé? Pokud už děti čočky přijmou za své, bývají v péči o ně zodpovědnější než dospělí – dodržují předepsanou dobu čištění, nepřenášejí čočky přes dobu použitelnosti.

Proč zvolit u dětí čočky místo brýlí?

Dítě vidí stejně dobře v celém zorném poli, protože čočka přiléhá těsně k oku. Na rozdíl od brýlí čočky nepřekážejí při pohybových aktivitách. Kdo má jen trochu živější dítě s brýlemi, ví, jaký problém bývá udržet brýle nepoškozené alespoň pár týdnů v kuse. Čočky zlepšují sebevědomí a přijímání sebe sama. Podle průzkumů 80 % teenagerů po přechodu z brýlí na čočky potvrdilo rodičům, že se cítí znatelně lépe. Čočky jsou levnější. V případě jejich ztráty nasadíte nový pár – v případě ztráty nebo poškození brýlí (u dětí nic nemožného) je investice mnohem nákladnější.

Pomoc s komplikovanými očními vadami

Obecně lze říci, že u malých dětí se kontaktní čočky využívají spíše z medicínského hlediska, například u komplikovanějších očních vad, které se ve velké většině případů řeší chirurgicky. Avšak u dětí ve velmi nízkém věku může někdy chirurgický zákrok představovat problém. Klasickým příkladem je dětská afakie. Jedná se o chybějící oční čočku v oku. Je to vada vrozená a naštěstí poměrně vzácná. Jelikož se dětské oko neustále vyvíjí a roste, není možná náhrada chybějící čočky umělou nitrooční variantou. V těchto případech lze využít kontaktní čočku, která umožní takto postiženému oku správný vývoj jeho ostatních zdravých částí. Další z možností využití kontaktních čoček spatřujeme například při léčbě tupozrakosti – amblyopie. V tomto případě kontaktní čočka supluje okluzor.

Sport i kosmetické důvody

U předškolních a školních dětí se korekce kontaktními čočkami využívá především v případě malých sportovců. U adolescentů se již převážně jedná o kosmetickou záležitost.

Jaké čočky jsou pro děti vhodné?

Na úplný začátek doporučujeme zvolit jednodenní kontaktní čočky. Ty dítě ráno nasadí a večer vyhodí, odpadá potřeba čištění. Až si dítě zvykne, přejděte na čočky čtrnáctidenní (dvoutýdenní), tento interval výměny je pro dětské oči optimální.

Jaké zvolit čočky pro starší děti?

U dětí starších lze použít kontaktní čočky s plánovanou výměnou, ovšem opět je třeba klást důraz na důkladné seznámení s problematikou čištění a režimu nošení. Hlavním problémem kontaktních čoček u těchto dětí není samotná aplikace čoček, ale nároky na péči o ně. Rodiče musí věnovat dostatek pozornosti aby dítěti vysvětlili, jak s čočkami zacházet. Zároveň trpělivost je v každém případě namístě. Je lepší věnovat dítěti ze začátku více času a předejít tak možným komplikacím. Pokud nejsou čočky určeny na každodenní nošení, ale například pouze na sport, doporučujeme spíše čočky jednodenní.

U adolescentů většinou aplikujeme čočky čtrnáctidenní, popřípadě měsíční kontaktní čočky, neboť se většinou jedná o náhradu za brýlovou korekci. Dětem v tomto věku kontaktní čočky přidávají na sebedůvěře, neboť netrpí mindrákem z brýlové korekce.

Jak si malé děti nasadí kontaktní čočky?

Předškolákům a malým školákům většinou nasazují a vyndávají čočky rodiče. Měli by proto být kontaktologem náležitě poučeni, jak s kontaktními čočkami zacházet a především jak o ně pečovat. Tuto zodpovědnost je vhodné postupně na děti přenášet. Už v předškolním věku učíme děti, aby si samy uměly čočky bezpečně nasadit a vyndat a vštěpujeme jim základy údržby čoček. Jelikož menší děti mohou mít s manipulací s kontaktními čočkami přece jen problémy a zároveň jejich disciplinovanost v otázce hygieny a údržby čoček není často taková, jaká by měla být, jsou ideální volbou čočky jednodenní. Pouze v případě čočky terapeutické volíme jiný typ, například čočku roční.

Důležité je, aby se dítě naučilo (za pomoci specialisty) správné manipulaci s čočkami, protože i tady platí stejně jako jinde. Chybně naučený postup se v dospělosti jen těžko odnaučuje.

Lékař poradí, ale rodiče rozhodnou

Jak bylo výše zmíněno, většina rodičů s důvěrou akceptuje názor očního odborníka a volí čočky jím doporučené. Avšak konečné rozhodnutí, zda bude dítě nosit kontaktní čočky nebo brýlovou korekci, je vždy na rozhodnutí rodičů dítěte. Je to proto, že oni znají své dítě nejlépe, a tudíž jsou schopni posoudit, zda dítě problematiku spojenou s nošením kontaktních čoček zvládne. V ideálním případě bereme do úvahy názor rodičů, dítěte, typ korigované oční vady a především vyzrálost konkrétního dítěte. Pokud je dítě schopné se o čočky starat a správně je používat, není důvod možnosti takovéto korekce nevyužít.

Poznámka

Článek slouží pouze k informativním účelům, že i děti a mladiství mohou nosit kontaktní čočky. Společnost Lentiamo s.r.o. čočky nepředepisuje ani neaplikuje kontaktní čočky. Nošení kontaktních čoček pro děti musí být vždy konzultováno a předepsáno očním lékařem či kontaktologem.

Máte dotaz? Napište jej do komentářů. Na každou otázku odpovíme.

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

  • Karal K.

    Docela mne zaráží, že v tomto článku, který se tváří jako odborný text, který řeší nošení kontaktních čoček u dětí není uvedeno následující:

    62/2015 Sb.
    VYHLÁŠKA ze dne 31. března 2015o provedení některých ustanovení zákona o zdravotnických prostředcích

    Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 96 odst. 2 zákona č. 268/2014 Sb., o zdravotnických prostředcích a o změně zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen „zákon“) k provedení § 6 odst. 2, § 19 odst. 2 písm. n), § 45 odst. 2, § 46 odst. 2, § 48 odst. 3, § 56 odst. 2 písm. a), § 59 odst. 4, § 71 odst. 6 a § 74 odst. 5 zákona.

    § 6

    Seznam skupin zdravotnických prostředků, které mohou ohrozit život nebo zdraví člověka (K provedení § 46 odst. 2 zákona)

    Skupiny zdravotnických prostředků, které mohou ohrozit zdraví nebo život člověka, a to i při dodržení určeného účelu jejich použití, jestliže se používají bez dozoru lékaře, a které se vydávají pouze na poukaz, jsou:

    f) kontaktní čočky u dětí a mladistvých do 15 let,

    To co mne také zaráží, že není povinnost nejen tohoto e-shopu, ale i dalších, které se prodejen kontaktních čoček zabývají informovat o této skutečnosti každého návštěvníka těchto stránek!

    Odpovědět
    • Eva
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, děkuji za Váš komentář. Na našem e-shopu uvádíme vždy
      informaci ohledně nutnosti aplikace kontaktních čoček odborníkem, tedy
      kontaktologem nebo optometristou, před nákupem celého balení čoček. Toto
      pravidlo platí nejen u dětí, ale i u dospělých. Navíc v odstavci „Na
      co dát pozor?“ jasně uvádíme, že je nutné naučit dítě manipulovat
      s čočkami, aby proces aplikování čočky do oka provádělo správně. Ze
      začátku je nutná pomoc specialisty a dospělých, později to již dítě
      zvládne samo. Děkuji za pochopení a přeji příjemný den. Eva


      Odpovědět
      • Andrea

        Mám dceru s tupozrakostí , kontaktní čočky používáme na jedno očko kde má 5 dioptrií , a na druhém žádnou, úžasná věc , dcera je nasazuje sama od 4 let a brýle máme jen aby se očka naučila koukat rovně . . . .
        Děkuji za eshop Andrea

        Odpovědět
        • Eva
          Lentiamo.cz

          Dobrý den, děkuji za Váš komentář. Moc si ceníme skutečnosti, že
          jste s naším e-shopem a čočkami spokojená. Přeji krásný den, Eva


          Odpovědět

Údaje označené * jsou povinné

Nejprodávanější produkty