Naše zboží můžete vyzvednout nedaleko vaší lokality ve výdejních místech

Přihlášení

Kompletní průvodce fotochromatickými slunečními brýlemi

Fotochromatické čočky slibují, že ochrání naše oči před 100% UV paprsků – avšak pouze při kontaktu se slunečním zářením. Jinak zůstávají čočky čiré. K tomuto procesu dochází automaticky, když přecházíme z interiéru do exteriéru, aniž bychom museli měnit dioptrické brýle za sluneční.

Zajímá vás, jak fotochromatické sluneční brýle fungují, jaké jsou jejich výhody a zda je můžete koupit i s filtrem modrého světla? Pak si přečtěte kompletního průvodce fotochromatickými slunečními brýlemi na Lentiamo.

Co jsou fotochromatické sluneční brýle?

Fotochromatické čočky, nazývané také samozabarvovací, jsou navrženy tak, aby reagovaly na ultrafialové světlo. Čočky ztmavnou za jasných světelných podmínek, tj. při ultrafialovém záření. Bez aktivace UV světla zůstávají čočky v čirém stavu.

Fotochromatické sluneční brýle mohou v případě potřeby mírně ztmavnout. Mění svou barvu podle toho, jak jasné světlo je. Fotochromatické brýle proto v určitých situacích ztmavnou jen velmi mírně, např. když je místnost rozjasněna slunečním světlem.

Ve spojení se 100% ochranou proti UV záření zajišťují samozabarvovací čočky pohodlí a zdraví vašich očí po celý rok.

Jsou užitečné nejen pro každodenní činnosti, ale také pro sport. Sportovní sluneční brýle s ochranou 400 nm vás ochrání před ostrým sluncem. Můžete je použít venku, např. při golfu, jízdě na kole, rybaření, lyžování, běhu a tenisu, aniž byste obětovali vizuální pohodlí a ochranu před UV zářením.

Jak fungují fotochromatické čočky?

Jak fungují fotochromatické čočky?

Fotochromatické brýle pracují s molekulami. Molekuly halogenidu stříbrného a chloridu stříbrného jsou zodpovědné za to, že čočky mění barvu tak, aby mohly ztmavnout za jasných světelných podmínek a vyjasnit se uvnitř.

Když jsou sluneční brýle vystaveny UV záření, začnou biliony fotochromních molekul dočasně měnit strukturu. Jakmile se tvar obrovského počtu molekul změní současně, povrch čočky ztmavne.

Výsledkem jsou brýle, které se promění na fotochromatické sluneční brýle a poté zpět, bez jakéhokoli zásahu kromě jasného slunečního světla.

Jak dlouho trvá, než se fotochromatické sluneční brýle změní z čirých na tmavé?

Když byly v roce 1964 uvedeny na trh první fotochromatické čočky společnosti Corning Glass Works, začaly čočky reagovat na UVA a UVB světlo až po několika minutách a maximální temnoty dosáhly po 15 minutách. Pozdější modely potřebovaly alespoň minutu, aby se přizpůsobily světelným podmínkám.

Dnes existuje několik značek, které využívají velmi rychlou fotochromní technologii. Tato nejmodernější inovace umožňuje přechod z jasných čoček na tmavé během několika sekund.

Chemický proces funguje samozřejmě i opačně, pokud se přesouváte do vnitřních prostor z venku. Tmavý odstín čoček během několika minut uvnitř zmizí a čočky se vyjasní.

Věděli jste, že stejná technologie je k dispozici i u kontaktních čočkek? Materiál dvoutýdenních čoček Acuvue Oasys with Transitions reagují na sluneční světlo během několika sekund a při vystavení slunci vám nabízejí 100% UV ochranu vašich očí.

Jaké jsou výhody a nevýhody fotochromatických slunečních brýlí?

Abychom vám usnadnili rozhodování, zda se vám oplatí kupovat fotochromatické brýle, shrnuli naši optici všechny výhody a nevýhody fotochromatických čoček.

Výhody fotochromatických čoček

  • Fotochromatické brýle vám ušetří peníze. Nebudete si totiž muset pořizovat 2 páry brýlí – sluneční brýle a běžné dioptrické brýle, ale získáte kombinaci obojího v jedné vizuální pomůcce.
  • Samozatmavovací čočky jsou dokonalým společníkem pro ty, kteří mají tendenci být trochu neopatrní, protože s fotochromatickými čočkami můžete vidět a pracovat perfektně uvnitř i venku a omezujete tak riziko ztráty brýlí, protože je vůbec nemusíte sundávat.
  • Fotochromatické čočky mohou být vybaveny antireflexní vrstvou. To vám zaručí pohodlí i u reflexních povrchů, jako je sníh nebo dopravní značky.
  • Fotochromatické brýle jsou k dispozici v mnoha různých provedeních, barvách a tvarech. Ať už preferujete jakýkoli styl nebo trend, fotochromatické brýle populárních značek, jako je Ray-Ban, budou skvělým doplňkem.
  • Největší výhodou však nepochybně je zabudovaný filtr proti slunečnímu záření a škodlivému modrému světlu (více níže).

Nevýhody fotochromatických čoček

  • Jednou z nevýhod fotochromatických čoček je, že se rozjasňují pomaleji než tmavnou. Vyjasnění jim v průměru trvá 20 až 30 sekund, v závislosti na značce a designu.
  • Teploty hrají roli v účinnosti samozatmavovacích čoček. Fotochromatické čočky jsou ovlivněny chladným počasím – to znamená, že jim v chladu trvá o něco déle, než zareagují na UV paprsky. Kromě toho fotochromatické čočky při nižších teplotách tmavnou a jejich rychlost vyjasnění se snižuje, pokud jsou čočky vystaveny chladu.
  • Fototropní čočky mohou být nevýhodou při řízení. Jelikož moderní čelní skla automobilů blokují UV světlo potřebné k reakci čoček, zůstávají čočky citlivé na světlo v autech v neaktivním stavu. Kromě toho byste neměli nosit tónovaná skla v noci nebo za špatné viditelnosti.

Mohu si pořídit fotochromatické sluneční brýle s filtrem modrého světla?

Některé fotochromatické brýle vám nabízejí ochranu nejen před ultrafialovým světlem, ale také před škodlivým modrým světlem. Bez ochrany se vlny modrého světla dostanou do našich očí. Světlo vyzařované digitálními obrazovkami, jako jsou počítače, tablety, mobilní telefony a televizory, může způsobit digitální únavu očí, potíže s usínáním a bolesti hlavy.

Populární Ray-Ban Evolve nabízejí dokonalou ochranu před škodlivými UV paprsky a světly z obrazovek. Filtr modrého světla se aktivuje, když se podíváme na digitální obrazovku. Nabízí 100% ochranu UVA / UVB, ochranu před modrým světlem a štít proti prachu.


 

Zdroje:

1. Vision Ease, https://www.visionease.com/…gebypage.pdf
2. NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC7259785/

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

  • Kateřina

    Dobrý den,
    bohužel mám stejný problém. Kvalitní drahá samozabarvovací skla a antireflexní vrstva se po 2 letech 4 měsících zvlnila tak, že jsou brýle nepoužitelné. Skla byla čištěna pouze speciálním přípravkem a hadříkem na brýle, brýle nebyly vystaveny většímu teplu a používala jsem je z větší části uvnitř v interiéru.
    Kateřina

    Odpovědět
    • Radek
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, Kateřino.

      Mrzí nás obtíže s Vašimi brýlemi. Bohužel na základě komentáře na internetu je nesmírně složité posoudit, co poškození způsobilo. Doporučujeme, abyste se s tímto dotazem obrátila na příslušného prodejce nebo navštívila nějakou optiku ve Vašem okolí, viz naše odpověď na komentář níže.

      Děkujeme za pochopení a přejeme Vám krásný den.

      Odpovědět
  • Zuzana K.

    Dobrý den, mám od jara samozabarvovaci brýle. Již po druhé mi popraskala vrstva pravděpodobně antireflex. V prvním případě jsem si dala brýle na hlavu, vyměnila je na chvíli na brýle na čtení. bylo to v květnu a svítilo hodně sluníčko. Problém jsem poznala hned, viděla jsem rozmazané a vše mělo kolem sebe duhu.byla mi uznána reklamace. Problém se zopakoval nedávno již ne v tak velké míře. Na horku nebyly, nosím je na očích. Reklamace říká že prodělaly teotni šok, kterého si nejsem vedomA. Co s tím?

    Odpovědět
    • Radek
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, Zuzano. Mrzí nás obtíže s Vašimi brýlemi.

      Důvodů poškození ochranné vrstvy může být více. Obvykle se tak právě děje především kvůli velkému horku, typicky pokud zákazník nechá brýle v létě na palubní desce vozidla, kde v krátké době může vystoupat teplota na 60°-70° a a při těchto teplotách se mohou měnit vlastnosti některých plastů.

      Poškození může vzniknout i při vystavení nějaké chemikálii, drogerii nebo kosmetice nebo některým agresivním složkám v lidském potu.

      Bohužel další vyjádření je pro nás složité, nakolik nemáme brýle v ruce a neznáme další detaily Vašeho případu, abychom Vám mohli přesněji odpovědět.

      Pokud s výsledkem reklamace nesouhlasíte, doporučujeme se na prodejce znovu obrátit a situaci s ním nadále řešit. Krajní možností by potom bylo odborné zkoumání poškození expertem, které je však finančně docela nákladné.

      V případě dalších dotazů jsme k dispozici, přejeme Vám krásný den.

      Odpovědět

Údaje označené * jsou povinné

Nejprodávanější produkty