Letní výprodej slunečních brýlí!

Přihlášení

Co jsou sluneční brýle na předpis a jak je koupit online

Jakub Odcházel, DiS.

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Jakub Odcházel, DiS., Vedoucí sítě optik , dne 7. 6. 2024. Napsal/a Lentiamo

Obsah

Většina lidí, co nosí brýle, zná problémy s výběrem mezi dioptrickými brýlemi a slunečními brýlemi během jasných dnů. Rozhodnout se pro ostré vidění často znamená obětovat ochranu před sluncem a naopak. Řešení? Dioptrické sluneční brýle, které spojují korekční čočky s UV ochranou do jednoho doplňku!

Optometrista a hlavní optik Lentiamo Jakub Odcházel níže popisuje některé výhody, omezení a časté dotazy týkající se dioptrických slunečních brýlí. Zjistěte, zda jsou pro vás takové brýle to pravé!

Chcete si koupit dioptrické sluneční brýle?

Proměňte jakýkoli model dioptrických brýlí ve sluneční vyrobené na míru v Lentiamo: (1) Vyberte si své oblíbené brýlové obroučky, (2) zadejte údaje ze svého předpisu a (3) během objednávky přidejte sluneční úpravu brýlí. Je to tak snadné!

Koupit dioptrické brýle

Co jsou dioptrické sluneční brýle?

sluneční brýle držené před krajinou města v pozadí

Jednoduše řečeno, dioptrické sluneční brýle kombinují korekční schopnost dioptrických brýlí s UV ochranou tradičních slunečních brýlí. Jsou praktickým řešením pro každého, kdo potřebuje korekční brýle, když je venku na slunci.

Potřebuji dioptrické sluneční brýle?

Dioptrické sluneční brýle mohou být pro mnoho nositelů přínosem. Většina čirých dioptrických brýlových čoček obsahuje UV filtr, stejně jako některé typy kontaktních čoček. Za určitých podmínek to však často není dostatečná ochrana očí.

„V některých zeměpisných šířkách mohou brýle a kontaktní čočky s UV filtrem stačit po většinu roku, nemohou však ochránit oči před oslněním slunečními paprsky,“ vysvětluje Jakub Odcházel.

„To je velmi riskantní například při řízení, protože za slunečného počasí mohou být oči ještě více namáhány oslněním. Ani pro pobyt u vody nebo v horách už jejich ochrana není dostatečná. Hlavním problémem kontaktních čoček s UV filtrem je, že chrání pouze rohovku, ale ne zbytek oka a oční okolí."

Jak si tedy můžete chránit oči jako nositelé dioptrických brýlí?

Další typy slunečních brýlí pro nositele dioptrických brýlí

Brýle přes brýle

Takzvané brýle přes brýle lze nosit přímo přes dioptrické brýle díky mírně zvětšenému tělu obrouček.

„Jsou speciálně navrženy tak, aby pohodlně seděly na dioptrických brýlích. Je však nutné zvolit správnou velikost, protože nesmí být příliš volné. Tento způsob vám poskytne potřebnou ochranu před UV zářením, aniž byste přišli o dokonale ostré vidění,“ uvádí Jakub Odcházel.

Magnetický klip na brýle

Magnetický klip na brýle mají jednoduchý magnetický mechanismus, který upevní čočky slunečních brýlí na obroučky.

Podle Jakuba Odcházela se jedná o „cenově dostupnou možnost, která umožňuje kombinovat dioptrické a sluneční brýle v jednom doplňku. Klipy navíc zabírají méně místa než další pár obrouček. Nevýhodou je, že toto řešení umožňuje pouze omezená řada modelů.“

Fotochromatické brýle (samozabarvovací brýle)

Fotochromatické brýle, označované také jako samozabarvovací brýle, fotochromatické nebo čočky Transitions, ztmavnou při vystavení UV záření. Míra změny závisí na přítomnosti i množství UV záření. 

Obvykle jsou praktické pro lidi, kteří často přecházejí mezi různými světelnými prostředími, například v práci. Lze je také doplnit o filtr modrého světla pro dodatečnou ochranu při dlouhodobém používání digitálních zařízení.

Jednou nevýhodou fotochromatických brýlí je, že jsou obvykle za vyšší cenu a mohou vyžadovat individuální seřízení. Dlouhodobé používání fotochromatických čoček může u některých lidí vést také ke zvýšené citlivosti na světlo. Pokud při nošení fotochromatických slunečních brýlí pociťujete nepohodlí nebo citlivost, je vhodné se poradit s optometristou nebo očním specialistou, který vám poskytne individuální poradenství a řešení.

Kontaktní čočky s UV ochranou + sluneční brýle

Pokud dáváte přednost kontaktním čočkám, můžete si pořídit dioptrické kontaktní čočky s UV ochranou.

„Při nošení samotných slunečních brýlí může škodlivé záření pronikat na rohovku oka kolem obrouček, proto mají smysl kontaktní čočky s UV ochranou. Pro dostatečnou ochranu zbytku oka a očního okolí, zejména na horách a u vody, vždy kombinujte kontaktní čočky se slunečními brýlemi,“ doporučuje Jakub Odcházel.

Věděli jste, že... ? Existuje speciální kategorie samozatmavovacích kontaktních čoček s UV ochranou. Ty jsou vhodné zejména pro osoby s vysokou citlivostí na světlo. Pomáhají oku rychleji se přizpůsobit měnícím se světelným podmínkám během běžných dnů. Kontaktní čočky Acuvue Oasys with Transitions se automaticky přizpůsobují světelným podmínkám a poskytují dokonale ostré vidění.

Výhody dioptrických slunečních brýlí 

žena s bílými slunečními brýlemi a čtením časopisu na slunci

Přestože existuje mnoho vhodných metod ochrany očí před sluncem, dioptrické sluneční brýle na předpis stále nabízejí mnoho výhod:

  • Ochrana před UV zářením - Kvalitní, nezatěžující forma, která chrání před škodlivými paprsky a zabraňuje poškození očí.
  • Zlepšené vidění - Snižuje oslnění pro ostřejší vidění za jasných podmínek.
  • Individuální korekce - Přizpůsobené pro korekci problémů se zrakem.
  • Styl - Obroučky odpovídají vašemu vkusu a vypadají stejně jako módní nedioptrické sluneční brýle.

A některé nevýhody, které je třeba mít na paměti? Stále s sebou budete muset nosit čiré dioptrické brýle, abyste uvnitř interiérů nemuseli mít na očích i sluneční brýle! Až se vám změní předpis, budete potřebovat upravit i své dioptrické sluneční brýle. Zvážení všech pro a proti vám pomůže rozhodnout, které řešení je pro vás to pravé.

Můžete si koupit sluneční brýle a přidat k nim hodnoty z předpisu? 

Ano, můžete si zakoupit dioptrické brýle s přidanými slunečními skly. Mnoho prodejců brýlí, jako jsme my v Lentiamo, nabízí tuto službu, která vám umožní vybrat si preferované obroučky a osadit je dioptrickými slunečními skly přizpůsobenými vašim zrakovým potřebám.

Chcete si přinést vlastní obroučky a zabrousit do nich dioptrické sluneční čočky? Pokud chcete vyměnit čočky ve svých stávajících brýlích za dioptrické sluneční brýle, poraďte se se svým optikem nebo očním specialistou. Často vám mohou do stávajících obrub zasadit nová skla, ale záleží na typu a kvalitě materiálů, tvaru obrub a dalších faktorech. Nejlépe je poradit se s nimi o celém postupu nebo dalších možnostech.

Přidání slunečních brýlových čoček k dioptrickým brýlím v Lentiamo

Pořízení vlastních dioptrických brýlí je snadné podle následujících kroků:

  • Krok 1: Vyberte si požadované obroučky v sekci dioptrické brýle.
  • Krok 2: Vyberte si dioptrické čočky a pokračujte dál
  • Krok 3: Vyberte si dioptrické sluneční brýle a barvu čoček
  • Krok 4: Vyberte si typ a odstín brýlových čoček

V košíku budete moci přidat údaje o svém předpisu a vybrat si dioptrické sluneční brýle včetně speciálních funkcí, jako je zrcadlová úprava, polarizace nebo fotochromatizace brýlových čoček, jejich barvu a další!

Často kladené otázky

Vyplatí se dioptrické sluneční brýle?

Pro mnohé se dioptrické sluneční brýle rozhodně vyplatí. Roli však hrají i individuální potřeby, preference a životní styl.

Dioptrické sluneční brýle nabízejí jasné vidění a ochranu proti UV záření v jednom. Váš výběr mohou ovlivnit faktory, jako je rozpočet a četnost pobytu venku. Konzultace s optometristou vám pomůže určit, zda jsou pro vás vhodné.

Jsou dioptrické sluneční brýle dobré?

Ano, kvalitní dioptrické sluneční brýle mohou být velmi prospěšné. Poskytují nejen potřebnou korekci zraku, ale také ochranu před škodlivým UV zářením, čímž snižují riziko namáhání očí, oslnění a dlouhodobého poškození očí.

Dodávají se v různých stylech a provedeních, takže si můžete zachovat svůj osobní styl a zároveň zajistit optimální zdraví očí a pohodlí při pobytu venku.

Závěrem od Lentiamo

​​Kromě pohodlí, které přináší korekce zraku integrovaná do stylových obrouček, nabízejí dioptrické sluneční brýle lepší zrak, snižují namáhání očí a minimalizují oslnění v různých venkovních prostředích. Dodávají se v různých stylech a provedeních, což vám umožní zachovat si svůj osobní styl a zároveň zajistit optimální zdraví očí a pohodlí ve venkovním prostředí.

Ať už řídíte, účastníte se venkovních aktivit nebo si jen užíváte slunečného dne, dioptrické sluneční brýle vám umožní pohodlně a s jistotou vnímat svět!

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty