Velikonoční nadílka 🐣

Přihlášení

5 důvodů, proč byste měli nosit sluneční brýle

Jakub Odcházel, DiS.

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Jakub Odcházel, DiS., Vedoucí sítě optik , dne 24. 4. 2023. Napsal/a Lentiamo

Sluneční brýle vám nejen dodávají sebevědomí, ale jsou také nesmírně důležité pro zachování celkového zdraví vašich očí. Oči jsou velmi citlivé a náchylné k nemocem a zraněním stejně jako ostatní části těla.

Kvalitní sluneční brýle jsou nezbytným a důležitým ochranným prostředkem. Přečtěte si, jak škodlivé UV záření může vést k onemocnění očí, a zjistěte, jak mohou sluneční brýle chránit zdraví vašich očí.

1. Sluneční světlo může způsobit závažné oční onemocnění

Pokožku je třeba chránit před UV zářením a u očí tomu není jinak. Sluneční záření má fatální následky pro rohovky a sítnice. Pokud se do očí dostane příliš mnoho nefiltrovaného slunečního záření, zejména v mladém věku, může dojít ke vzniku závažných onemocnění, slepoty a rakoviny.

Dospělá čočka dokáže do určité míry absorbovat UV záření, než se dostane do oka. Dětské oči jsou však obzvláště zranitelné. V prvních letech života se k sítnici dostane 90 % UVA a více než 50 % UVB záření. Mezi 10. a 13. rokem života je to 60 %, resp. 25 %. Teprve mezi 18. a 20. rokem života může být UV záření filtrováno čočkou.

2. Sluneční brýle mohou podpořit zotavení očí

Sluneční světlo a nečistoty mohou narušit hojení po běžných korekčních očních zákrocích, jako je LASIK a operace šedého zákalu. Podobně jako si na škrábnutí nasadíte náplast, abyste zabránili přístupu nečistot a bakterií, sluneční brýle fungují jako štít, který podporuje rychlé a bezproblémové zotavení po očních zákrocích.

Samozřejmě je vždy důležité poradit se se svým očním specialistou a probrat s ním správnou následnou péči vzhledem k vaší situaci.

3. Sluneční brýle mohou chránit před únavou očí

Pokud nemáte na slunci brýle, můžete začít v prudkém světle mžourat, což způsobuje napětí kolem očí a na čele. To následně vede k únavě očí a bolestem hlavy. Pomocí slunečních brýlí můžete tomuto předejít.

4. Sluneční brýle chrání oči před větrem a prachem

Vítr může vysušovat a dráždit oči v kteroukoli roční dobu. Také zvedá písek a prach. Ten může oči nejen podráždit, ale může je také poškrábat a vést k dalším potížím a problémům.

5. Brýle jsou užitečné nejen během slunných dnů

Každý ví, že je důležité nosit sluneční brýle ve slunečných dnech, ale je nutné je nosit i během běžného dne, i když je zataženo. Sníh odráží 80 % UV záření ze slunce a může způsobit stav známý jako sněžná slepota. To je případ, kdy oslnění od odraženého slunce skutečně spálí rohovku (bleskové spálení rohovky).

Na co se zaměřit při nákupu slunečních brýlí

Ne všechny sluneční brýle jsou stejné. Ať už jsou vintage, trendy, levné, drahé nebo polarizační, mohou, ale nemusí chránit vaše oči. Nejdůležitější je, aby sluneční brýle poskytovaly ochranu proti UV záření.

Většina dnešních slunečních brýlí má ochranu proti UV záření zabudovanou přímo v čočce, nikoliv jen jí potaženou. Většina renomovaných značek uvádí UV ochranu na svém štítku. Hledejte štítek s nápisem „100% ochrana proti UVA i UVB” nebo „100% ochrana proti UV 400”. 

Dále by sluneční brýle měly být kvalitní, mít odolné obroučky a být pohodlné na nošení.

Kvalitní sluneční brýle nemusí být drahé

To jsou některé důležité aspekty při rozhodování o ochraně očí. Prohlédněte si naši nabídku kvalitních slunečních brýlí. Najděte známé značky s nejlepšími UV filtry, které chrání vaše oči.

Časté otázky

Potřebuje moje dítě sluneční brýle?

Ano, mělo by nosit dětské sluneční brýle. Pokud vyjdete ven a máte pocit, že si potřebujete nasadit sluneční brýle, to samé bude platit i pro vaše dítě. Děti vám neřeknou, že potřebují sluneční brýle, ale budou na prudkém světle mžourat, což může zapříčinit únavu očí a bolesti hlavy.

Jak se dále mohu chránit před sluncem?

Kromě slunečních brýlí existují i další způsoby, jak můžete sebe i své děti chránit před negativními dopady slunce a UV záření:

  • noste pokrývku hlavy.
  • používejte krém na opalování.
  • omezte pohyb na slunci v poledne.
  • zdržujte se ve stínu, kdykoli je to možné.
  • vyhýbejte se solárním lampám a soláriím.

Jak vypadají kvalitní sluneční brýle?

Sluneční brýle by měly nabídnout, 100% ochranu proti UVA/UVB, kvalitní materiál, odolné obroučky a pohodlné nošení.

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

  • Kil

    Dobrý den,

    jaký je váš názor na brýle Ray-Ban RB2140 901. V tomto https://www.arecenze.cz/slunecni-bryle/ testu jsou mezi prvními. Je to relevantní?

    Odpovědět
    • Radek
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, děkujeme za dotaz. Hodnocení je sebráno z recenzí
      zákazníků, kteří si je koupili a ohodnotili na webu Heuréka https://slunecni-bryle.heureka.cz/…901/recenze/#… –
      jedná se o kvalitní brýle s nadčasovým designem od přední světové
      značky Ray-Ban, nemůžeme však posoudit, nakolik do hodnocení zákazníci
      promítají svůj vlastní vkus nebo cit pro styl.


      Odpovědět

Údaje označené * jsou povinné

Nejprodávanější produkty