Prohlédněte si průvodce slunečními brýlemi 😎

Přihlášení

Jak dlouho můžu nosit jedny čočky?

Často se nás ptáte, jak dlouho můžete nosit jedny čočky. Je důležitější doba trvanlivosti nebo doba, po kterou čočky skutečně používáte? Odpověď je doba trvanlivosti.

Jakmile jednou čočky vyjmete z blistru, stárnou, a to i tehdy, když je právě nemáte na očích a odpočívají v roztoku. Trochu přetáhnout samozřejmě můžete. Obecně je přijímaný fakt, že lze při občasném nošení čoček jednonásobně „přetáhnout“ dobu jejich plánované výměny. Například když nosíte čtrnáctidenní čočky obden, můžete je používat až jeden měsíc.

Na druhou stranu – s každým dnem navíc hrozí riziko, že si s čočkou, na které se tvoří stále více usazenin, zavlečete do očí infekci nebo nějaké jiné nepříjemné onemocnění. Třeba taková gigantopapilární konjuktivita není vážně nic příjemného.

Krátkodobě možná ušetříte, ale dlouhodobě doporučujeme dodržovat pravidla pro nošení čoček. Půl roku, rok, možná i déle žádné problémy, pak najednou oči vypoví službu. Záněty spojivek, deformity rohovky, trvalé poškození zraku. Stojí to za to? Odpovíme společně s vámi – nestojí. Oči máme skutečně jen jedny a každý problém, který je potká, zasáhne do našeho života jako neřízená střela.

Dodržujete plán výměny? Nosíte čtrnáctidenní čočky skutečně 14 dnů a měsíční měsíc? Nebo vždycky trošku přetáhnete, už jen proto, že někdy zapomenete objednat další balení „a těch pár dnů to se starými čočkami prostě vydržíte?“ Popište nám svoji zkušenost do komentářů.


Ať už jste zkušený čočkař, nebo začátečník, mohly by vás dále zaujmout následující články:

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

  • Patrik

    Jak dlouho mužů nosit jednodenní? Daji se nějak prodloužit?

    Odpovědět
    • Kateřina
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, děkuji za Váš komentář. Jednodenní čočky jsou určeny na
      jeden den. Ráno nasadíte a večer vyhodíte. Pokud byste chtěl změnit
      periody výměny na 2 týdenní či měsíční, doporučuji návštěvu
      kontaktologa. Hezký den, Katka.


      Odpovědět
  • Mona

    Taky jsem občas přetahovala, někdy i měsíční na 2 měsíce. Nic mi to celkem nedělalo. Nebo jak někdo píše, až mi začaly v oku vadit. Nosím čočky roky. Ale poslední rok jsem měla 3x zánět spojivek, tak jsem nosila nějaký čas brýle a teď jsem si koupila denní a asi budu už u nich, je to pro mě větší jistota. Asi jsem si to udělala sama, že ty očka to už nesnesou...

    Odpovědět
  • Dana

    Objednávám si 14 denní a dělám z nich měsíční. :-) Je pravda, že ke konci už mě v oku vadí.

    Odpovědět
  • Vlaďka

    Jsem přesně ten případ..měsíční čočky přenáším pravidelně tak o 14 dní...protože je přece každý den neužívám, nebo dokud mi v oku nevadí...Dík za "otevření oči"...:-)

    Odpovědět
  • Janina

    6 mesačné nosím 5 mesiacov (pre istotu). Mesačné okolo 30 dní, max 35. Púzdro na šošovky mením každé 2-3 mesiace a roztok každý deň :)

    Odpovědět

Další 4 komentáře

Údaje označené * jsou povinné

Nejprodávanější produkty