Slevy na sportovní sluneční brýle 🔥

Přihlášení

Můžete se sprchovat s nasazenými kontaktními čočkami?

Napsal/a Lentiamo dne 24. 5. 2023

Obsah

Sprchování s kontaktními čočkami s sebou nese řadu potenciálních rizik a měli byste se mu vyhnout. Voda může do očí dostat škodlivé bakterie, které mohou vést k podráždění, infekcím, a v extrémních případech dokonce i ke ztrátě zraku.

Nejlepší způsob, jak se vyhnout možným potížím, je vyjmout si kontaktní čočky před sprchováním nebo koupáním. I když budete mít ve sprše oči pevně zavřené, voda si může najít cestu ke kontaktním čočkám.

V tomto článku vám představíme některé důvody, proč je sprchování s kontaktními čočkami špatný nápad. Nabídneme vám také několik tipů, které vám pomohou udržet zdravé oči při nošení kontaktních čoček. Pojďme se do toho ponořit!

Proč nelze nosit kontaktní čočky ve sprše?

detailní záběr osoby, která si nasazuje kontaktní čočky

Jednoduše řečeno, voda a kontaktní čočky jdou špatně dohromady. Protože měkké kontaktní čočky mají tendenci absorbovat vodu, sprchování nebo plavání s kontaktními čočkami způsobuje jejich bobtnání a narušuje celkový tvar čočky. To často vede k rozmazanému vidění a nepohodlí.

Voda navíc může přenášet škodlivé organismy a bakterie. Akantamébová keratitida je závažná infekce způsobená amébou Acanthamoeba. Tato infekce může být velmi nebezpečná a může vést ke ztrátě zraku. Mezi příznaky akantamébové keratitidy mohou patřit:

  • Zarudlé oči
  • Bolest očí po vyjmutí kontaktních čoček
  • Nadměrné praskání žilek v oku a suché oči
  • Citlivost na světlo
  • Rozmazané vidění
  • Pocit, že máte něco v očích

Správná dezinfekce a čištění kontaktních čoček je důležitým krokem k zachování bezpečí vašich očí.

Kam byste měli odkládat kontaktní čočky při sprchování?

tvář osoby pod sprchovou hlavicí

Všechny typy kontaktních čoček je třeba před sprchováním nebo koupáním vyjmout. Jednodenní kontaktní čočky lze jednoduše vyhodit bez nutnosti čištění a skladování. Dvoutýdenní, měsíční a kontinuální kontaktní čočky by měly být skladovány v roztoku na kontaktní čočky.

Zkuste si vytvořit rutinní postup nasazování a vyndávání kontaktních čoček, abyste si při každém sprchování snáze vzpomněli na jejich vyjmutí.

Profesionální tip: Vyjměte čočky a uložte je do víceúčelového roztoku. Po skončení osprchování budete moci čočky opět nasadit. Peroxidové roztoky čistí čočky déle a pokud roztok není po delší dobu řádně neutralizován, může dojít k popálení rohovky. Na druhou stranu je proces čištění peroxidovým roztokem účinnější variantou.

Co se stane, když se sprchujete s kontaktními čočkami?

Voda může způsobit změnu tvaru kontaktních čoček, jejich nabobtnání nebo přilnutí k oku. To může být nepříjemné a vést k podráždění a příznakům, jako jsou například zarudlé oči. Špatně padnoucí kontaktní čočky mohou také zvýšit riziko poškrábání rohovky, čímž se oko stává náchylnějším k infekci.

Kromě toho může voda způsobit, že se kontaktní čočky v oku posunou nebo vypadnout, což vede k nepříjemným pocitům nebo ke ztrátě kontaktních čoček v odtoku.

Chcete čistší kontaktní čočky?

Vyzkoušejte víceúčelový roztok na kontaktní čočky ještě dnes.

Koupit víceúčelový roztok na kontaktní čočky

Co byste měli dělat po sprchování s kontaktními čočkami?

Pokud jste se omylem osprchovali s kontaktními čočkami, osušte si ruce a opatrně je vyjměte. Nezapomeňte, že voda mohla způsobit deformaci čoček nebo přilnutí k očím. Pokud jsou čočky přilnuté, snažte se je z oka nevyjímat násilím. Raději použijte oční kapky schválené pro použití s kontaktními čočkami, které čočky zvlhčí a usnadní po pár minutách jejich vyjmutí.

Jednodenní kontaktní čočky můžete ihned zlikvidovat a nasadit si nové. Pokud máte podrážděné oči, počkejte, dokud podráždění neustoupí, a teprve poté si nasaďte čočky. Dvoutýdenní, měsíční a kontinuální kontaktní čočky je třeba před opětovným nasazením do očí vyčistit a vydezinfikovat. Pokud vám čočky nabobtnaly nebo změnily tvar, pravděpodobně se již nevrátí do původního stavu. Proto by měly být zdeformované kontaktní čočky vyhozeny a vyměněny, aby se předešlo nepříjemným pocitům nebo poranění oka.

Často kladené otázky

Mohu si umýt obličej s nasazenými kontaktními čočkami?

Obecně se nedoporučuje mýt si obličej s nasazenými kontaktními čočkami. Voda a čočky by nikdy neměly přijít do kontaktu kvůli rizikům spojeným s bakteriemi a infekcí. Mýdlo a další produkty navíc mohou na kontaktních čočkách ulpět a způsobit podráždění nebo nepohodlí.

Co je to akantamébová keratitida?

Akantamébová keratitida je vzácná, ale závažná infekce oka. Způsobuje ji mikroorganismus zvaný Acanthamoeba (běžně se vyskytuje ve vodních zdrojích, jako je voda z vodovodu, studniční voda, termální prameny, půda a kanalizace) a může vést k trvalé ztrátě zraku nebo slepotě. Příznaky akantamébové keratitidy mohou zahrnovat zarudlé oči, bolest očí, slzení, citlivost na světlo, rozmazané vidění a pocit, že máte něco v oku.

Mohu se sprchovat s kontinuálními kontaktními čočkami?

Ne, kontinuální kontaktní čočky je třeba před sprchováním vyjmout, aby se předešlo možným komplikacím a závažným infekcím. Ačkoliv kontinuální nošení čoček poskytuje pohodlné spaní v kontaktních čočkách, před sprchováním, koupáním nebo plaváním je třeba vyjmout jakýkoliv typ čoček.

Závěrem od Lentiamo

Nezapomeňte, že spojení vody a kontaktních čoček může vést k podráždění a infekcím. Proto se sprchování v kontaktních čočkách nikdy nedoporučuje. Samozřejmě respektujeme, že se mohou vyskytnout případy, kdy si nositelé kontaktní čočky zapomenou vyjmout! Doufáme tedy, že vám tento průvodce pomůže udržet vaše oči v bezpečí a zdravé.

Pokud jste si při sprchování zapomněli vyjmout kontaktní čočky a příznaky, jako je zarudnutí nebo bolestivost, přetrvávají, obraťte se na svého očního lékaře, který urychleně zahájí léčbu a vyloučí případné problémy.

 

 

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty