Naše zboží můžete vyzvednout nedaleko vaší lokality ve výdejních místech

Přihlášení

Co jsou brýle na počítač a jak mohou chránit váš zrak

Jakub Odcházel, DiS.

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Jakub Odcházel, DiS., Vedoucí sítě optik , dne 26. 4. 2021. Napsal/a Lentiamo

Počítačové brýle chrání naše oči před škodlivým modrým světlem filtrováním vln modrého světla. Nebo je absorbují? A mluvíme tady o 100% blokaci, nebo tyto brýle nakonec blokují mnohem méně světla, než si myslíme?

Počítačové brýle jsou aktuálně v kurzu. Spousta lidí si však klade otázku, zda brýle na počítač fungují - nebo zda nás brýlový průmysl jen klame.

Je čas se na počítačové brýle podívat trochu podrobněji a analyzovat fakta. Nemyslíte?

Obsah

Co jsou počítačové brýle?

Brýle na počítač jsou vybaveny speciálním filtrem, který brání tomu, aby se modré světlo dostalo dovnitř vašeho oka. Hlavní myšlenkou konceptu počítačových brýlí je ochrana před „škodlivými“ paprsky digitálních obrazovek, jako jsou počítače, mobilní telefony, tablety a televizory. Říká se jim také brýle proti modrému světlu a brýle proti únavě.

Prodávají se jako speciální brýle, které nám mají pomoci lépe pracovat, spát a vidět. Mají to dělat třemi způsoby:

  • Brýle blokující modré světlo pomáhají tělu udržovat přirozený biorytmus po západu slunce. Působí proti modrému světlu, které je na nás vyzařováno z umělých zdrojů.
  • Chrání před UV zářením, které může způsobit makulární degeneraci, šedý zákal, rakovinu kůže a další nepříjemné účinky.
  • A zlepšují zrakovou ostrost snížením oslnění a intenzity světla.

Ale je to všechno pravda? A platí tyto vlastnosti pro každý pár počítačových brýlí, nebo jsou mezi nimi rozdíly?

Chceme-li to zjistit, musíme se podrobně podívat na nejběžnější modely a materiály.


 
" allowfullscreen>

 

Z čeho se vyrábí brýle na počítač?

Podívejme se podrobněji na tři různé značky počítačových brýlí: populární španělská značka Meller, ikonická značka Ray-Ban a Omega Optix, Dodavatel čoček blokujících modré světlo pro Lentiamo.

Čočky brýlí Meller Blue Light jsou vyrobeny z CR-39, což druh plastického polymeru (pryskyřice). Tento materiál používá pro výrobu svých čoček velká spousta výrobců slunečních brýlí. Materiál je přirozeně odolný proti poškrábání a blokuje velkou část UV spektra.

Brýle Meller se dále dělí do dvou kategorií: Kolekce „Bio-based“ (např. Bio Kubu Tigris), která je vyrobena z biologicky odbouratelného plastu G850 a řada běžných kovových obrub (např. Yster Gold), které jsou vyrobeny z nerezové oceli.

K dispozici jsou také počítačové brýle Ray-Ban „Everglasses“, které se také vyrábějí z CR-39 a jejich obruba je vyrobena z TR90 (druh odolného nylonu).

Čočky počítačových brýlí, které do obrub vkládají naši optometristé v Lentiamo a které vyrábí firma Omega Optix, jsou vyrobeny z 1) CR-39 pro index 1.5, a 2) MR-8 pro index 1.6 a 1.67. Své čočky pojmenovali UV420 a extra povrchové úpravy počítačových čoček s antireflexem a hydrofobní úpravou nesou označení ‚AR XBlue‘.

Přečtěte si více o materiálech brýlových čoček!

 

Jaké další vlastnosti mají brýle proti modrému světlu?

Materiál CR-39 i MR-8 je druh tvrdé, lehké a čiré pryskyřice který poskytuje přirozenou ochranu proti UV záření.

Ale čočky CR-39 (Meller, Ray-Ban) nabízejí ještě víc. Jsou:

  • Odolné proti poškrábání
  • Odolné vůči chemikáliím, barvám atd.
  • Silnější a trochu levnější na výrobu

Naše brýlové čočky Lentiamo - UV420 MR-8 (Omega Optix) vám nabízejí ještě více výhod. Konkrétně jsou:

  • Měkčí než ekvivalentní čočky CR39, ale mohou získat další vrstvu tvrzením, které náš obchod poskytuje zdarma
  • Odolné proti nárazům a obecně odolnější proti rozbití, protože je materiál měkčí
  • Tenčí než ekvivalentní čočky CR39, což je patrnější hlavně u vyšších indexů tenčení (1,6+)

 
Z čeho jsou vyrobeny čočky počítačových brýlí?

 

Mají počítačové brýle zbarvené čočky?

Ano, u všech čoček, které blokují modré světlo, je mírný jantarový / žlutý odstín. Tento povlak umožňuje čočkám blokaci modrého světla a jejich antireflexní vlastnosti. V Lentiamo spadají všechny tónované čočky Omega Optix pod technologii „XBlue“.

Ale nezmění toto zabarvení naše vnímání barev? Ne, to by nemělo. Intenzita modrých a fialových objektů však bude trochu ovlivněna, protože čočky odfiltrují část tohoto spektra. Zákazníci by měli očekávat, že tyto barvy budou méně živé díky nižšímu počtu fotonů, které se dostanou k oku. Tento „nevýrazný“ vzhled je však důvodem, proč mnoho zákazníků uvádí, že jim počítačové brýle pomáhají ve večerních hodinách.


 
Brýle Meller blue light

 

Kolik modrého světla blokují počítačové brýle?

Kromě aspektu ochrany před sluncem je jednou z nejčastějších otázek, na které se ptáte, kolik modrého světla ve skutečnosti počítačové brýle blokují. Shrnuli jsme údaje o brýlích Meller a Ray-Ban.


 
Kolik modrého světla blokují počítačové brýle

 
  • Řada „Bio“ od společnosti Meller umožňuje průchod 68,85% modrého (a fialového) světla, takže blokují 31% modrého (a fialového) světla. Kovové obruby Meller umožňují průchod 63.42% modrého (a fialového) světla, takže blokují 36,5% modrého (a fialového) světla.
  • Kolekce počítačových brýlí Ray-Ban Everglasses je navržena tak, aby filtrovala alespoň 20% modrého světla od 380 do 450 nm.

 

Fungují počítačové brýle proti UV záření?

Ano, všechny počítačové brýle v Lentiamo kompletně blokují UV – A a UV – B záření a částečně také UV – C. Důvodem je materiál, ze kterého jsou vyrobeny, protože totožný s tím, který se používá u slunečních brýlí. Vezměte však na vědomí, že brýle na počítač nejsou polarizované.

 

Snižují brýle na počítač digitální námahu očí?

Všichni významní výrobci brýlí proti modrému světlu uvádějí, že jejich počítačové brýle pomáhají proti namáhání očí a únavě očí. Zatím však bohužel neexistuje žádná studie, která by to potvrdila.

Oční lékaři doporučují každému člověku, který tráví dlouhou dobu před obrazovkou, především zajistit správné osvětlení a dopřávat si časté přestávky. Počítačová brýle nemohou tato opatření nahradit. Přečtěte si více v našem průvodci, který vám nabízí tipy proti unaveným očím.

Jaké jsou tedy nejlepší počítačové brýle?

Nejlepší brýle proti modrému světlu jsou ty od společností Ray-Ban (Ray-Ban Everglasses), Meller (Meller Blue Light) a Omega Optix, protože filtrují značné množství modrého světla a UV záření bez narušení vnímání barev. Jejich počítačové brýle jsou navíc vyrobeny z čoček odolných proti poškrábání, které lze nosit celý den i večer.

Co je dobré vědět: v Lentiamo můžete mít kterýkoli z našich modelů brýlí vybaven filtrem modrého světla + je možné vše zkombinovat s předpisem dioptricých brýlí. Naši optometristé vám mohou v naší optické laboratoři vyrobit jakýkoli typ dioptrických brýlí s filtrem modrého světla.

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

  • Martina H.

    Prosím, mohu nosit brýle na počítač současně s kontaktními čočkami (-3.25 každé oko)? Děkuji.

    Odpovědět
    • Radek
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, Martino.

      Brýle můžete nosit i s kontaktními čočkami. Filtr modrého světla navíc nabízíme také u dioptrických brýlí.

      Přejeme Vám krásný den.

      Odpovědět
  • Marek H.

    Pro kterou vlnovou délku platí uvedené útlumy?

    Odpovědět
    • Radek
      Lentiamo.cz

      Dobrý den, Marku. Uvedené limit platí pro hodnoty od 380 do 450 nm. Přejeme Vám krásný den.

      Odpovědět

Údaje označené * jsou povinné

Nejprodávanější produkty