Slevy až 15% na kontaktní čočky Lenjoy

Přihlášení

Nejlepší turistické sluneční brýle v roce 2024

Jakub Odcházel, DiS.

Z lékařského hlediska zkontroloval/a Jakub Odcházel, DiS., Vedoucí sítě optik , dne 30. 3. 2023. Napsal/a Lentiamo

Obsah

Celoživotní turisté i příležitostní výletníci potřebují kvalitní ochranu očí pro dlouhé dny strávené v přírodě. Ať už se procházíte hustými lesy, nebo se vydáváte na trek po přímořských stezkách, spolehlivé turistické sluneční brýle jsou důležitým doplňkem na vašich cestách. Sluneční brýle mohou zlepšit váš zrak a pomoci vám lépe vidět každý další krok na cestě.

Odborníci z Lentiamo sestavili seznam osmi nejlepších turistických slunečních brýlí pro vaše další dobrodružství. Přečtěte si o výhodách a nevýhodách každého modelu, zjistěte, jaké funkce musí mít, a níže najdete odpovědi na některé často kladené otázky!

Jak jsme vybrali nejlepší sluneční brýle pro turistiku

  • Průzkum – Prozkoumali jsme konstrukce obrouček, materiály čoček a další faktory, abychom zvážili výhody a nevýhody každého z nich. Podívali jsme se na oblíbené značky a produkty, abychom zjistili, co je pro golfisty nejlepší.
  • Hodnocení zákazníků – Podívali jsme se na naše nejprodávanější modely, abychom zjistili, jaké značky zákazníci milují, k jakým se přiklání a jaké skutečně nosí.
  • Schválení optometristou – Optometristé z Lentiamo nabídli své odborné názory na nejlepší čočky, materiály a designy sportovních slunečních brýlí.

Nejlepší sluneční brýle pro turistiku

8. Arnette Fastball

Sluneční brýle Arnette Fastball poskytují vynikající ostrost a zlepšení zraku při turistice. Modrá zrcadlová skla minimalizují odrazy a zvyšují kontrast. Jsou fantastickou volbou pro túry v blízkosti velkých vodních ploch, jako jsou oceány nebo třpytivá jezera.

Tyto pohodlné a lehké sluneční brýle vás jistě potěší.

Výhody

  • Hladké plastové obroučky pro větší pohodlí
  • Odolné pouzdro na sluneční brýle a čisticí hadřík jsou součástí balení
  • Jemný obepínající tvar obroučky pro pohodlné a bezpečné nošení

Nevýhody

  • Zrcadlové čočky jsou náchylnější k poškrábání

7. Esprit ET19673 538 57

Na nenáročných túrách lesem mohou základní turistické sluneční brýle udělat zázraky. Tyto sluneční brýle Esprit nabízejí UV ochranu a vizuální kvalitu za skvělou cenu.

Hnědé čočky jsou neuvěřitelně univerzální pro ostré slunce i zataženou oblohu. Zlepšují kontrast a filtrují odrazy pro ostřejší vidění. Pokud chcete chránit své oči a vypadat přitom skvěle, vyzkoušejte si tyto brýle Esprit.

Výhody

  • Vysoce kvalitní a lehké plastové obroučky
  • Stylový design pro volný čas i turistiku
  • Cenově dostupné

Nevýhody

  • Bez nastavitelných funkcí

6. Bollé Graphite

Sluneční brýle Bollé Graphite se svým stylovým designem a vysoce kvalitními funkcemi zajistí ochranu vašich očí a pohodlí po celou dobu výpravy.

Fotochromatické čočky se přizpůsobují měnícím se světelným podmínkám, takže jsou ideální pro celodenní nošení. Jistě oceníte praktické boční clony, které poskytují dodatečnou ochranu před sluncem a nečistotami. Tyto jedinečné trekingové sluneční brýle můžete nosit od časného rána až do pozdního večera.

Výhody

  • Obroučky Thermogrip lépe přilnou při kontaktu s potem a vodou
  • Fotochromatické čočky Phantom pro fenomenální optickou čistotu za jakéhokoli světla
  • Velké čočky pro větší ochranu před sluncem

Nevýhody

  • Výrazný sportovní design

Věděli jste, že? Phantom je první fotochromatická technologie od společnosti Bollé. Je navržena tak, aby poskytovala nejlepší optickou čistotu při měnícím se počasí a osvětlení.


5. Oakley Cables

Tyto nenápadné sluneční brýle Oakley se mohou pochlubit působivou kombinací funkcí čoček a technologií obrouček. Čočky Prizm zlepšují vidění v různých prostředích a nabízejí optimální vnímání barev. Minimalistické černé obroučky jsou navíc vyrobeny z ultralehkého materiálu O Matter pro větší pohodlí.

Oakley Cables jsou nejlepší outdoorové sluneční brýle pro vaši příští jednodenní túru nebo noční výlet s batohem na zádech.

Výhody

  • Čočky HDO (High Definition Optics) eliminují zvětšení a zkreslení obrazu
  • Jednoduchý a moderní design pro turistiku nebo běžné nošení
  • Krycí design s plnými obroučkami pro ochranu a pohodlí

Nevýhody

  • Vyšší cena

4. Oakley Latch Beta

Pro ty, kteří hledají styl a funkčnost, jsou brýle Oakley Latch Beta zajímavou variantou. Obroučky s dvojitým nosníkem jsou vyrobeny z neuvěřitelně lehkého materiálu Oakley O Matter. 

Latch Beta zajišťuje vysokou míru redukce oslnění a přesnou světelnou propustnost díky iridiovým vrstvám na čočkách. Nechte tyto brýle rozzářit vaše okolí a podtrhnout váš styl.

Výhody

  • Tříbodový systém uchycení pro lepší pohodlí a neklouzavé uchycení
  • Čočky HDO zajišťují křišťálově čisté vidění a odolnost proti nárazu
  • Technologie Prizm zajišťuje lepší kontrast, zvýraznění barev a detailů

Nevýhody

  • Vyšší cena

Věděli jste, že? Společnost Oakley vyvinula nejmodernější technologii Prizm speciálně pro maximální ostrost vidění. Tato technologie zlepšuje barevný kontrast a jasnost za různých světelných a povětrnostních podmínek, což vede k lepšímu vidění a vnímání hloubky.


3. Arnette Slickster

Pokud potřebujete jednoduché sluneční brýle, které odvedou svou práci, Arnette Slickster jsou pro vás. Šedé čočky přirozeně vykreslují barvy a jsou ideální pro ztmavení intenzivního slunečního světla.

Vysoce kvalitní plastové čočky jsou odolné proti prasknutí, takže vydrží i občasný pád nebo náraz. Díky modernímu designu wayfarer vás tyto brýle mohou doprovázet od přírody až do centra města a zpět.

Výhody

  • Univerzální styl pro jakoukoli příležitost
  • Cenově dostupnější než jiné turistické sluneční brýle na trhu
  • 100% ochrana proti UVA a UVB záření

Nevýhody

  • Úzké rozměry snižují ochranu očního okolí

2. Evil Eye Vizor

Evil Eye Vizor jsou originální outdoorové sluneční brýle pro turistiku s batohem v jakémkoli náročném terénu. Univerzální hnědé čočky nabízejí skvělý barevný kontrast v různých světelných podmínkách, jako je jasné denní světlo nebo zatažená obloha. 

Nosník s dvojitým upevněním zajišťuje pevné a pohodlné nošení. Jedinečná konstrukce chráničů na konci stranic zabraňuje sklouznutí a zajišťuje tak větší bezpečnost. Společnost Evil Eye se specializuje na kvalitní sportovní vybavení a její sluneční brýle se budou na vašich túrách jistě dobře osvědčovat po dlouhá léta.

Výhody

  • Třístupňové nastavení obroučky pro přizpůsobení na míru
  • Mírný zaoblený design lépe chrání před sluncem, větrem a nečistotami
  • Odolné polykarbonátové čočky s křišťálově čistou optikou

Nevýhody

  • Sportovní design nemusí být pro každého

1. Oakley Flak 2.0 XL

Oakley Flak 2.0 XL jsou naší nejlepší volbou pro turistické sluneční brýle! Lehká konstrukce z termoplastu je odolná a vydrží dlouhé dny na slunci, v dešti i ve sněhu. Gumová nosní sedélka Oakley Unobtainium zabraňují sklouznutí i za mokra. Díky chytrým polovičním obroučkám budete mít nerušený pohled na své nohy a stezku pod nimi.

I když je cena vyšší, pro model Flak 2.0 jsou pro jistotu k dispozici i náhradní čočky. Nechte se stylově doprovést značkou Oakley do neprobádaných míst.

Výhody

  • Odolné a vysoce kvalitní plutonitové čočky pro skvělou ochranu před sluncem
  • Čočky Prizm pro lepší ostrost vidění, abyste lépe rozpoznali detaily terénu
  • Čočky HDO (High Definition Optics) eliminují zvětšení obrazu a zkreslení barev

Nevýhody

  • Zrcadlové čočky mohou výrazně snížit propustnost světla

Co by měly poskytovat dobré turistické sluneční brýle?

zrcadlové sluneční brýle sedící na kameni

Polarizovaná skla

Polarizované sluneční brýle mohou zvýšit kontrast a zvýraznit barvy, takže výhledy do přírody budou bohatší a působivější. Zvažte, jestli jsou pro vás lepší polarizované nebo zrcadlové sluneční brýle, které oboje snižují oslnění a intenzivní sluneční světlo.

Hledejte materiál čoček slunečních brýlí, který rovněž nabízejí skvělou vizuální kvalitu. Lehké materiály, jako je polykarbonát, v sobě spojují odolnost a ostré zobrazovací vlastnosti a zároveň jsou cenově dostupnější než jiné možnosti, například sklo.

Dalším faktorem, který je třeba zvážit, je barva čoček slunečních brýlí

  • Hnědé čočky – Hnědé nebo jantarové čočky zvyšují kontrast a zlepšují hloubkové vnímání, což je ideální pro turistiku v náročném terénu. Hnědé polarizační čočky jsou pro svou schopnost zvýraznit detaily oblíbené u turistů.
  • Šedé čočky – Šedé čočky jsou univerzální a dobře fungují v různých podmínkách, například ve stínu nebo na ostrém slunci. Snižují oslnění a poskytují věrné vnímání barev.
  • Zelené čočky – Zelené čočky zlepšují vidění ve stínu i na slunci. Zelená je užitečná při putování s batohem nebo na túrách v zalesněných oblastech s rozptýleným světlem.
  • Červené čočky – Červené nebo růžové čočky poskytují úžasný barevný kontrast se zelenými lesy.

Odlehčená konstrukce

Lehké sluneční brýle jsou pro pohodlí na cestách nezbytné. Zejména při delších túrách mohou těžší brýle zatěžovat nos a uši a způsobovat nepohodlí. Materiály, jako jsou polykarbonátové obroučky a čočky, jsou extrémně lehké a zároveň odolné.

Nezapomeňte, že nosit větší váhu může mít vliv na celkový zážitek z turistiky. I když pečlivě uvážíte množství jídla a hmotnost stanu, nezapomeňte zvážit také další příslušenství, které si s sebou berete!

Profesionální tip: Optometristka Eliška z Lentiama připomíná, že sluneční sportovní brýle by měly být lehké a pohodlné. Nezapomeňte, že musí být také vyrobeny z odolných materiálů, aby odolaly špatným povětrnostním podmínkám, silnému slunečnímu záření, potu, nečistotám a dalším vlivům.

Ochrana před UV zářením

Ať už se vydáte na trek vysoko v horách, nebo na túru stinnými lesy, ochrana proti UV záření je zásadní. Vystavení nefiltrovanému ultrafialovému záření zvyšuje riziko poškození a onemocnění očí, například riziko šedého zákalu.

Důležité jsou nejen kvalitní čočky, ale také tvar obrouček, který může ovlivnit množství světla, které se dostává k očím. Hledejte zaoblené obroučky nebo velké čočky pro větší pokrytí horní a boční části očí.

Vysoká ochrana proti UV záření je mimořádně důležitá i v zimních měsících. Sníh odráží 80 % slunečního UV záření a může způsobit takzvanou sněžnou slepotu (fotokeratitidu). Oslnění může způsobit zánět nebo dokonce poškození rohovky, což způsobuje bolest, rozmazané vidění a další nepříjemné příznaky.

Velikost

Velikostně správné obroučeky by měly být pohodlné a zůstat na svém místě. Nejlepší turistické sluneční brýle by neměly drhnout. Nejenže to odvádí pozornost od krás okolí, ale může to rychle způsobit podráždění a nepohodlí. K pěší turistice patří časté dívání se dolů pod nohy. Nezbytné jsou obroučky, které vám nebudou klouzat po kořeni nosu. Zvažte nastavitelné prvky, jako jsou pružná nosní sedélka nebo koncovky stranic.

U turistických slunečních brýlí nemusíte volit mezi funkčností a estetikou. Podívejte se na obroučky, které se hodí k vašemu tvaru obličeje a budete se cítit pohodlně a zároveň i dobře vypadat.

Odolnost

Turistické sluneční brýle musí být odolné, aby vydržely vše, co na ně příroda nachystá. Někdy se nemůžeme vyhnout každé větvi stromu a čočky odnesou hlavní náraz. Čočky a obroučky by měly být vyrobeny z lehkých a odolných materiálů, jako je polykarbonát nebo jiné kvalitní plasty.

Často kladené otázky

Mám jít na túru se slunečními brýlemi?

Nošení slunečních brýlí je při pěší turistice zásadní. Chrání vaše oči před škodlivým UV zářením, snižují oslnění a zlepšují viditelnost, takže vidíte přesně to, co potřebujete. Nejlepší sluneční brýle také zabraňují únavě očí, což může být důležité zejména při delších túrách. Nezapomeňte, že UV záření se mění v závislosti na nadmořské výšce. S rostoucí nadmořskou výškou se zvyšuje i vystavení UV záření. Sluneční brýle fungují jako zásadní ochranný filtr mezi škodlivými slunečními paprsky a vašima očima.

Jaké brýle nosí horolezci?

Horolezci obvykle nosí ledovcové brýle nebo horolezecké sluneční brýle, které jsou speciálně navrženy tak, aby poskytovaly vysokou ochranu před ostrým oslněním vysokohorským sluncem, sněhem a ledem. Horolezecké sluneční brýle mají zpravidla zavírací nebo brýlové provedení pro maximální krytí. Často jsou polarizované, aby se minimalizovaly odlesky a odrazy, a mají boční clony, které blokují periferní světlo.

Jaké jsou nevýhody polarizovaných slunečních brýlí?

Polarizované sluneční brýle sice účinně snižují oslnění a zvyšují kontrast, ale mohou ovlivňovat vnímání hloubky nebo zkreslovat obraz. To může být nevýhodou na nerovných stezkách s množstvím kamenů, kořenů nebo v místech, kde hrozí nebezpečí zakopnutí. Je důležité si uvědomit, že ne každý si při používání polarizačních čoček všimne změny. Mnozí je na trasách považují za výhodné. Pokud navíc používáte GPS nebo satelitní telefony s digitálními displeji, mohou polarizované sluneční brýle zkreslovat obraz na LCD obrazovkách.

Jsou brýle Ray-Ban vhodné pro turistiku?

Spousta turistů užívá sluneční brýle Ray-Ban pro jejich optickou čistotu a odolnost. Mnohé modely jsou lehké a mají přidané funkce, jako jsou polarizační čočky. Ray-Ban nabízí mnoho stylových a spolehlivých možností. Nezapomeňte si vždy vybrat ty s dostatečným krytím pro dlouhé dny na slunci.


Přečtěte si více

Zajímáte se o jiné sporty? Podívejte se na další sluneční brýle pro golf a cyklistické.

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty