Velikonoční nadílka 🐣

Přihlášení

Jak vybrat kontaktní čočky a jaké typy čoček existují

Napsal/a Lentiamo dne 8. 3. 2023

Kontaktní čočky jsou navrženy tak, aby co nejlépe a co možná nejjednodušeji řešily problémy se zrakem. Narozdíl od brýlí jsou v přímém kontaktu s povrchem oka a umožňují nositeli vykonávat aktivity, které jsou jinak s brýlemi obtížné. 

Nabídka kontaktních čoček na trhu je široká a zjistit, které jsou nejvhodnější pro vaše oči, zrakovou vadu a životní styl závisí na mnoha faktorech. Ať už jste prvonositel nebo uvažujete nad změnou kontaktních čoček, náš manuál pro jejich výběr vám v tom pomůže! 

Obsah

Typy kontaktních čoček

Dnes je k dispozici bezpočet kontaktních čoček, které mohou kompenzovat jakoukoli vizuální vadu. Proto je mnohdy těžké najít ty správné kontaktní čočky. Kontaktní čočky se běžně rozdělují podle doby nošení, podle korekce oční vady a podle materiálu.

Přemýšlíte, zda vybrat jednodenní kontaktní čočky nebo raději měsíční? Co znamenají sférické kontaktní čočky a v čem se liší od asferických? A jaké jsou vlastnosti silikon-hydrogelových čoček? Připravili jsme pro vás ucelených přehled kategorií včetně rozdílů mezi jednotlivými čočkami.

Podle doby nošení

Základní rozlišující vlastností všech kontaktních čoček je doba nošení (tzv. perioda výměny). Počítá se vždy od momentu otevření blistru. Podle toho, jak dlouho chcete kontaktní čočky používat, rozlišujeme:

Jednodenní

Už jak název napovídá, jednodenní čočky jsou určené pouze pro nošení po dobu jednoho dne (cca 16 hodin). Čočky si nasadíte, když ráno vstanete a vyhodíte je, když jdete spát. Jsou určené pro jednorázové použití, proto nevyžadují žádnou následnou péči jako je uchovávání v roztoku. Tuto vlastnost oceníte např. při sportu, společenských akcích, cestování nebo na dovolené. Ideální jsou také pro alergiky, kteří potřebují denně perfektně čisté kontaktní čočky.

Jejich nevýhodou je vyšší cena, která se ale projeví pouze při dlouhodobém užívání (v tom případě jsou vhodnější měsíční spíše než denní čočky). 

Výhody
  • Vhodné pro alergiky
  • Vhodné pro prvonositele
  • Bez nutnosti následné péče
  • Vhodné pro nepravidelné nebo občasné nošení
Nevýhody
  • Vyšší cena

 

Koupit jednodenní kontaktní čočky

Dvoutýdenní

Jindy taky nazývané čtrnáctidenní kontaktní čočky jsou určené pro nositele, kteří používají kontaktní čočky dlouhodobě, ale měsíční perioda výměny je pro ně příliš dlouhá. Hodí se třeba na dovolenou, na kterou si nechceme pořizovat o něco dražší jednodenní kontaktní čočky. Po vyjmutí z oka je potřeba kontaktní čočky na noc uložit do pouzdra s roztokem určeného pro jejich uchovávání. Z hlediska ceny jsou ideálním kompromisem mezi jednodenními a měsíčními kontaktními čočkami. 

Výhody
  • Příznivá cena
  • Využití při mnoha aktivitách
  • Bez nutnosti následné péče
  • Vhodné pro prvonositele i zkušené uživatele
Nevýhody
  • Potřeba následné péče

 

Koupit dvoutýdenní kontaktní čočky

Měsíční

Měsíční kontaktní čočky nejvíce ocení váš rozpočet – cenově vycházejí nejlépe. K zacházení s nimi je ovšem potřeba určitá zručnost, kterou uživatel získá až po nějaké době, proto nejsou vhodné pro provonositele. Dále je potřeba věnovat zvýšenou pozornost o jejich péči. Pokud dojde k jejímu zanedbání, může nedokonale vyčištěná kontaktní čočka způsobit zdravotní problémy. 

Výhody
  • Příznivá cena
  • Vhodné pro každodenní nošení i střídání s brýlemi
Nevýhody
  • Potřeba důkladné péče
  • Nevhodné pro nositele s citlivýma očima

 

Koupit měsíční kontaktní čočky

Čtvrletní

Jedná se o kontaktní čočky, které lze používat po dobu tří měsíců. Jsou vhodné pro dlouhodobé nošení, ale je potřeba je před spaním vždy vyjmout z oka. Stejně jako měsíční kontaktní čočky, i čtvrletní vyžadují důkladnou péči a vhodný způsob uchování, proto nemusí být vhodné pro jedince s citlivějšíma očima. 

Výhody
  • Příznivá cena
  • Vhodné pro každodenní nošení i střídání s brýlemi
Nevýhody
  • Potřeba důkladné péče
  • Nevhodné pro nositele s citlivýma očima

 

Koupit čtvrtletní kontaktní čočky

Kontinuální

Kontinuální kontaktní čočky byly speciálně vyvinuty, aby je bylo možné nosit bez vyjmutí až 30 dnů a 29 nocí. Díky vysoké propusnosti pro kyslík umožnují nositeli v nich i spát. I přes to je potřeba dodržovat důsledně hygiencká opatření a kontaktní čočky alespoň po jednom týdnu z očí vyjmout a vydezinfikovat. O jejich používání je potřeba se nejprve poradit s kontaktologem. 

Výhody
  • Nošení přes den i noc
  • Dlouhá perioda nošení
Nevýhody
  • Potřeba důkladné péče
  • Vyšší cena

 

Koupit kontinuální kontaktní čočky

Roční

Ano, existují i kontaktní čočky, které lze používat až 365 dní. Správná péče o roční kontaktní čočky samozřejmě vyžaduje dodržování striktní péče a hygienických návyků po delší dobu, proto zvažte, co nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Podle korekce oční vady

Vhodné kontaktní čočky vám pomůže vybrat váš oční specialista po vyšetření zraku a stanovení diagnózy.

Sférické kontaktní čočky

Sférické kontaktni čočky kopírují přesně tvar oka (odtud i jejich název – sféra=koule) a používají se ke korekci dvou základních očních vad – krátkozrakosti (myopie) a dalekozrakosti (hyperopie).

Ke korekci těchto očních vad se používají i asférické kontaktní čočky. Hlavním rozdílem mezi nimi je, že asférické kontaktní čočky nemají sféricky zakřivený povrch a jejich okraje jsou zploštělé, takže obraz je méně zkreslený. Do této skupiny patří i kontaktní čočky označené symbolem XR, které jsou určené pro nositele s vysokými dioptriemi.

Torické (astigmatické) kontaktní čočky

Torické kontaktní čočky jsou určené ke korekci astigmatismu. Jedná se o oční vadu, při které je rohovka zakřivena nestejně ve více osách. I tato kategorie nabízí kontaktní čočky korigující vyšší stupně astigmatismu s označením XR.

Pokud trpíte kombinovanou oční vadou presbyopií s astigmatismem, existují kontaktní čočky Proclear Multifocal Toric, které takový problém řeší.

Multifokální (presbyopické) kontaktní čočky

Multifokální kontaktní čočky jsou určené ke korekci presbyopie. Díky dvěma ohniskům si poradí zároveň s krátkozrakostí i dalekozrakostí. I tato kategorie nabízí kontaktní čočky korigující vyšší stupně presbyopie s označením XR.

 

Typ kontaktních čoček Co koriguje
Sférické čočky krátkozrakost nebo dalekozrakost
Asférické čočky krátkozrakost nebo dalekozrakost
Torické čočky krátkozrakost nebo dalekozrakost + astigmatismus
Bifokální/multifokální čočky krátkozrakost nebo dalekozrakost + presbyopie
Torické multifokální krátkozrakost nebo dalekozrakost + astigmatismus a presbyopie

Podle materiálu

K výrobě kontaktní čočky je v dnešní době nejčastěji používán hydrogelový nebo silikon-hydrygelový materiál. Každá řada kontaktních čoček je vyrobená z originálního materiálu, který se vyznačuje unikátními vlastnostmi. Při volbě materiálu kontaktních čoček nás nejvíce zajímají hodnoty obsahu vody a schopnost propustnosti pro kyslík.

Hydrogelové kontaktní čočky

Jedná se o materiál, který je k výrobě kontaktních čoček používaný již od 70. let minulého století. Kontaktní čočky vyrobené z hydrogelu jsou velmi tenké a ohebné, a dobře se tak přizpůsobí povrchu oka. Tato vlastnost ale zároveň způsobuje, že jsou náchylnější k mechanickému poškození a méně odolné vůči usazování nečistot. Hydrogelové kontaktní čočky velice dobře vážou vodu, čímž je povrch kontaktní čočky rovnoměrně zvlhčený.

Nevýhodou hydrogelových kontaktních čoček je, že když se z nich postupně odpaří voda (např. po několika hodinách nošení nebo v náročných podmínkách) a komfort nošení tak může být snížený.

Výhody
  • Pohodlné nošení a trvanlivost
  • Vysoká kompatilita s lidským okem
  • Vhodné pro citlivé oči
Nevýhody
  • Nižší propustnost pro kyslík
  • Menší pohodlí po mnoha hodinách nošení
  • Méně elastické

Silikon-hydrogelové kontaktní čočky

Silikon-hydrogelové kontaktní čočky jsou moderním typem kontaktních čoček, které jsou více porézní než klasické hydrogelové a nechají kyslík dojít až k rohovce. Díky tomu jsou skvělou volbou u čoček pro dlouhodobé nošení - po poradě s kontaktologem umožňují i nošení přes noc. Nevýhodou těchto čoček je nízká smáčivost povrchu a tendence k usazování nečistot. Nejsou určené pro nositele alergické na silikon.

Výhody
  • Vyšší propustnost pro kyslík
  • Snížení symptomů spojených s hypoxií
  • Vhodné pro kontinuální nošení
Nevýhody
  • Méně pohodlné pro nositele s citlivýma očima
  • Více náchylné k usazování nečistot
  • Nevhodné pro nositele alergické na silikon

Barevné kontaktní čočky

Barevné kontaktní čočky slouží ke změně nebo zvýraznění přirozené barvy očí. Jsou k dostání v dioptrické i nedioptrické verzi. K dispozici jsou s jednodenní, měsíční nebo až roční periodou výměny. Nejsou určené pro kontinuální nošení, je tedy potřeba je přes noc ukládat do pouzdra s roztokem. Na výběr je ze široké palety barev a pro speciální příležitosti jsou v nabídce i tzv. bláznivé kontaktní čočky určené např. na Halloween nebo karnevaly.

Výhody
  • Způsob, jak zvýraznit nebo změnit barvu očí
  • Módní doplněk
Nevýhody
  • Výsledný efekt zabarvení je vždy individuální
  • Potřeba důkladné péče

 

Koupit barevné kontaktní čočky

Přemýšlíte o kontaktních čočkách? Objednejte se ke specialistovi!

O jakékoliv změně v nošení kontaktních čoček je vždy potřeba se poradit se svým očním specialistou a alespoň jednou za čtyři roky podstoupit speciální vyšetření očí.

Pokud máte pocit, že se váš zrak od posledního měření zhoršil, můžete navštívit naše optiky v Praze nebo v optiky v Brně, kde vám náš odborně proškolený personál změří zrak, poskytne veškerou péči a doporučí, které kontaktní čočky jsou pro vás vhodné.

 

Objednejte se do optiky v Praze 

 

Objednejte se do optiky v Brně 

Časté dotazy k výběru kontaktních čoček

Jak mám začít nosit kontaktní čočky?

Prvonositelé by se o nošení kontakních čoček měli vždy poradit se svým očním specialistou, který je seznámí s celým procesem používání kontaktních čoček. V našich optikách v Praze a v Brně nabízíme i službu prvoaplikaci kontaktních čoček.

Existují kontaktní čočky, které si mohu nechat i přes noc a spát s nimi?

Ano, nazývají se kontinuální kontaktní čočky a lze je nosit bez vyjmutí i během spánku (až 30 dnů a 29 nocí). O jejich používání je potřeba se nejprve poradit s kontaktologem.

Které kontaktní čočky si mám koupit, pokud trpím astigmatismem?

Oční vadu astigmatismus korigují speciální torické kontaktní čočky.

Vyrábí se také multifokální kontaktní čočky, podobně jako jsou multifokální brýle?

Stejně jako existují multifokální brýle, lze zakoupit i kontaktní čočky, které korigují oční vadu presbyopii. Takovým čočkám se říká multifokální (či presbyopické).

Můžu si kontaktní čočky koupit podle předpisu na brýle?

Hodnoty z předpisu na dioptrická skla jsou potřeba vždy přepočítat očním specialistou tak, aby vyhovovala parametrům pro kontaktní čočky.

Nenechte si ujít nic důležitého.

Přihlaste si náš e-mailový zpravodaj!

Komentáře

    Žádný dotaz...

    Údaje označené * jsou povinné

    Nejprodávanější produkty